Poukazují, že překladiště je obtěžuje prachem, zápachem a hlukem. Teď jim dochází trpělivost, a sepsali petici.

„Pořád nás ujišťují, že se s tím bude něco dělat. Jak je ale vidět, neděje se nic. Proto jsme se odhodlali k petici," řekl Otakar Dvořák z Okrajové ulice. Petici podepsalo čtyřicet lidí z Okrajové, Kosmákovy, Hrotovické i Březinovy ulice. „Platíme veškeré městské poplatky a daně, a nevidíme jediný důvod pro to, abychom byli nuceni žít na smetišti," napsali obyvatelé zastupitelům města. Dopis jim spolu s peticí předají na příští schůzi.

Své trápení se představitelům města osobně snažili vysvětlit už dvakrát. Reakce ale možná nebyla tak vstřícná, jak očekávali. Vedení města shodně tvrdí, že rychlé řešení není možné.

„Z hlediska zdravého rozumu by překladiště mělo jít okamžitě pryč. Nedivím se občanům, že se jim to nelíbí. Město ale nemá páku říct druhý den ať je to pryč. Bohužel, takto to je nastaveno z hlediska legislativy," vyjádřil se místostarosta Třebíče Pavel Pacal.

Čekáme na rozhodnutí

Překladiště nedávno prověřovali inspektoři České inspekce životního prostředí, Porušení žádného ze zákonů ale nenašli. Zařízení má všechna potřebná povolení k provozu od hygieniků i krajského odboru životního prostředí.

Politici z radnice se před několika týdny sešli s vedením firmy Ave a o záležitosti jednali, zatím ale bez výsledku. Místostarosta Třebíče Milan Zeibert, který má záležitost na starosti, míní, že nyní je na tahu firma. „Čekáme na jejich rozhodnutí," řekl s tím, že za nejlepší ze všech možných řešení považuje přestěhování areálu.

Že je taková varianta ve hře, připustila i mluvčí společnosti Ave Jana Vondráková. „Rozhodnutí ale zatím nepadlo," podotkla.

Obyvatelé z okolí areálu tak sice mají naději na lepší časy, budou se ale muset tak jako tak obrnit trpělivostí. I kdyby se vedení města se společnosti Ave na přesunu překladiště dohodlo, bude to běh na dlouhou trať. „Byla by to otázka měsíců. Ke všemu jsou potřeba povolení a rozhodnutí," upozornila mluvčí.

Petice, kterou dostanou ve čtvrtek 20. června zastupitelé na stůl, opakovaně zdůrazňuje nevhodné umístění překladiště v sousedství bytové zástavby: „Při povolování došlo k podcenění prašnosti a emisi pachových látek, provozovatel zajišťuje svoz komunálního odpadu z okolních obcí, jehož převážnou složkou v topné sezoně je popel." To místní zachytili i mobilním fotoaparátem. Na snímku je vidět, že při přesypávání odpadu se skutečně práší. Lidé z okolí také upozorňují, že po nedávných deštích z areálu na silnici vytéká neznámá kapalina a obávají se, zda není toxická.

Vedení firmy Ave před časem ukázalo areál reportérovi Deníku. Uvnitř bylo v té době čisto a uklizeno. Odpady se při manipulaci nedostanou do kontaktu se zemí. Popelářský vůz vyjede na rampu a vyklopí obsah do přistaveného kontejneru. Ten poté jiné auto odváží do spalovny.