VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lidé zavařují, ale většinou jen to, co si sami vypěstují na zahrádce

Vysočina - Zavařování se v tomto období věnují spíše zahrádkáři, kteří si ovoce a zeleninu sami vypěstují. Větší poptávka je na tržištích pouze po okurkách z jižní Moravy a po meruňkách.

7.8.2013
SDÍLEJ:

Ovoce a zeleninu seženete i trhovců.Foto: Martina Mátlová

Prodavači u stánků mají sice zákazníků dost, ti však nakupují jen po troškách. „Dělám to už deset let a zdá se mi, že lidé zavařují čím dál tím méně, protože se jim to nevyplatí. Když si počkají na akci v supermarketu, seženou třeba okurky za šestnáct korun a v ceně mají okurky, lák, skleničku a víčko," myslí si prodejce z jihlavské Palackého ulice. Podobný názor a zkušenosti mají i prodejci na Masarykově náměstí: „Lidi občas zavařují, ale už jenom meruňky a okurky. Možná ještě feferonky."

Není se čemu divit. Pokud si spočítáte náklady na všechny suroviny, hlavně na ovoce, a čas strávený v kuchyni, který by se dal strávit jinak, je jasné, že koupit si zavařeninu v obchodě je bezesporu snazší. „Nezavařuji, protože je to drahé, a navíc se mi zdá, že je v tom moc cukru," sdělila zákaznice u trhoveckého stánku a další nakupující jí přitakala. Čerstvé ovoce a zeleninu prý obě kupují jen do buchet a na okamžité snědení.

Zavařování se pomalu stalo záležitostí starších generací, které byly zvyklé na to, že se v létě pravidelně zavařuje na zimu. „Nikdy bych si zavařeninu nekoupila, jedině, že by byla bída a nic se neurodilo," řekla sympatická důchodkyně.

Po tradičním způsobu konzervování ovoce a zeleniny občas sáhnou i mladší ročníky. Většinou se však jedná o zahrádkáře, kteří zavařují to, co si sami vypěstovali na vlastních zahrádkách. A to už se finančně vyplatí víc, než ovoce a zeleninu kupovat. „Zavařuji každý rok hlavně okurky, ale i jiné ovoce a zeleninu a děláme domácí marmelády. Sice je to spousta práce, ale aspoň vím, co dávám dětem k jídlu. Navíc nám v rodině kupované zavařeniny moc nechutnají, dáváme přednost tradičním receptům od babičky," říká paní Blanka Mátlová, maminka čtyř dětí, a dodává, že kupuje jenom okurky, ostatní si sama pěstuje nebo má od příbuzných a známých.

MARTINA MÁTLOVÁ

Autor: Redakce

7.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Michaela Horáková začala budovat své sny, oprostila se od stereotypní společnosti a založila vlastní architektonické studio. K tomu přišla tento rok s vlastní módní značkou Mishe.
25

Tvrdohlavě kráčím proti proudu

Jedna z mnoha podobizen Matyáše Žďárského, kterou najdeme v jeho muzeu.

Běh Matyáše Žďárského bude v jubilejním ročníku mezinárodní

Nad Vysočinou se budou brzy cvičit vojáci

Sedlec, Vysočina – Od středy 23. srpna až do září budou nad Krajem Vysočina častěji létat vojenská letadla. V té době se bude totiž konat mezinárodní letecké cvičení Ample strike 2017.

AKTUALIZOVÁNO

Stromy padaly na silnice, auta i karavan

Vysočina – Plné ruce práce měli přes noc hasiči i policisté na Vysočině kvůli bouřce doprovázené silným větrem. „V průběhu noci a časného rána zasahovali hasiči na Vysočině u více než 120 událostí v souvislosti s počasím,“ informovala mluvčí hasičů Petra Musilová. Šestadvacet oznámení obdrželi také vysočinští policisté.

OBRAZEM: Slavnosti tří kápí v Třebíči začaly

Třebíč - Slavnosti tří kápí začaly. Úderem šestnácté hodiny se začali na Podzámeckou nivu scházet první návštěvníci. Sledují vystoupení šermířských skupin a drezůru koní. Na místě je také nepřeberně stánků s občerstvením a suvenýry. Večer jsou na programu koncerty.

V Jihlavě hoří hala společnosti na zpracování dřeva

Vysočina – Hned jedenáct jednotek hasičů zasahuje od brzkého rána u požáru ve společnosti zabývající se zpracováním dřeva v ulici Na Hranici v Jihlavě. Vyhlášen tam byl třetí stupeň požárního poplachu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení