S nápadem přišli před časem v Rudíkově. Během několika málo týdnů tam o takzvané třídění u paty domu projevilo zájem přes 50 domácností. „Lidé se mohou hlásit minimálně do konce prázdnin. Věřím, že se dostaneme k číslu 200," podotkl rudíkovský starosta Zdeněk Souček.

Projekt má fungovat tak, že obec pořídí barevné nádoby o objemu 120 až 240 litrů, které po třech kusech zdarma zapůjčí obyvatelům. Svozová firma by pak přijížděla přímo k nim. „Jsme na takovou možnost připraveni," potvrdil Pavel Gregor, jednatel firmy Esko-T, která odpadové hospodářství v Rudíkově zajišťuje.

Není jisté, jestli tomu tak bude i v budoucnu. Zdeněk Souček totiž kromě firmy Esko-T už jednal také s konkurenční společností AVE, která prý obci nabízí lepší cenu za svoz. „To ale teprve budeme řešit. Podstatné je, že chceme lidi motivovat k tomu, aby třídili lépe, protože za svoz tříděného odpadu neplatíme nic, za svoz černých nádob ale ano," vysvětlil starosta.

I podle Pavla Gregora je přiblížení kontejnerů lidem dobrým způsobem, jak je k lepšímu třídění přimět. Tím spíš v Rudíkově, kde si barevné nádoby na odpad příliš přízně zatím nezískaly. Mezi obcemi s velikostí 501 až 2 000 obyvatel totiž Rudíkovu patří 92. místo ze 132 v kraji. „Průměrná docházková vzdálenost lidí ke kontejnerům na tříděný odpad je v České republice 90 metrů. Platí přitom, že čím menší tato vzdálenost je, tím více lidé třídí a na-opak," poznamenal jednatel firmy Esko-T.

Lidé v Rudíkově nyní platí 350 korun za každý rok svážení popelnic. Záměr starosty je takový, že víc odpadu bude končit v pestrobarevných nádobách a logicky méně v těch černých. Tím by se měla snížit i frekvence svozu, za který musí obec platit. „Určitě to nechceme paušalizovat, aby všichni občané platili v budoucnu stejně. Bude to fungovat tak, že kdo vytřídí více, tak taky méně zaplatí. Samozřejmě je tedy možné, že tomu, kdo nebude třídit vůbec, náklady na svoz odpadu vzrostou," upozornil Zdeněk Souček.

Rudíkov hodlá kvůli pořízení menších barevných nádob podat na podzim žádost o dotaci z Operačního programu životního prostředí. Pokud by se do projektu zapojilo 200 domácností, znamenalo by to koupit 600 nádob za asi 600 tisíc. „Při takovém množství ale budeme moci cenu soutěžit, takže věřím, že se dostaneme na nižší částku. Dotace by měla pokrýt 85 procent nákladů, takže na obec by připadla jen malá část," připomněl Zdeněk Souček.

Zpřísňuje se legislativa. Podle té nejnovější by mělo skládkování odpadu do roku 2024 skončit a náklady se budou do té doby rok od roku zvyšovat. „Teď platíme 500 korun za tunu, za několik let by to měl být více než trojnásobek," řekl za svozovou firmu Esko-T Pavel Gregor. S tím se logicky bude zvyšovat i cena za svoz netříděného odpadu.