Dobové novinové výstřižky ho popisují jako velmi skromného a laskavého člověka. Na sebe však prý byl přísný, většinu svých příjmů údajně věnoval na ozdobu kostela nebo chudým farníkům.

Je to už 88 let, co tragicky zahynul. „Krátce po jeho smrti nechala tehdejší budkovská hraběnka Salmová postavit na místě jeho skonu kapličku. K ní pravidelně chodíme," řekl současný farář v Budkově a zároveň moravskobudějovický děkan Josef Brychta.

Společně s ním přišlo včera, o čtvrté neděli adventní odpoledne k takzvané Farářově kapličce, která stojí blízko silnice od Budkova směrem na Lomy, dalších sto padesát lidí. „Kvůli sychravému počasí je to asi polovina, co chodí obvykle," podotkl Václav Posád za organizátory.

Pěší túry

Věřící z Budkova, Jemnice i okolí se na místě scházejí každoročně. Mnozí ke kapličce absolvují i pěší túry. „Vzpomínám si, že když měl farář Maňoušek výročí úmrtí, sloužila se mu u jeho kapličky mše. V jiných letech se zde modlíváme růženec," popsal Josef Brychta.

Ještě více lidí než v neděli prý bylo na samotném pohřbu Františka Maňouška. Na poslední cestu přišlo oblíbeného duchovního, který v Budkově působil přes třicet let, doprovodit devatenáct kněží a množství farníků. „Litovali prý toho, že mu nemohli pomoci. Zemřel v tichosti kousek od vesnice, kde byly velké závěje. On přitom pomáhal, kde mohl. Pro farníky to byl určitě smutný okamžik," zamýšlel se děkan Moravskobudějovicka.

Farníci z okolí vzpomínají na Františka Maňouška dodnes. Karel Pfeifer dokonce na jeho památku sepsal báseň. K Farářově kapličce přišli včera z Jemnice i členové Chrámového sboru od kostela sv. Stanislava.

Pro historii budkovské farnosti to není jediný tragicky zahynulý kněz. V roce 1894 se totiž v místním rybníku utopil mladý farář Alois Rosenberk.