„Prodávám po 75 korunách kilo plus cena láhve a víčka. Ale pomalu už nemám, tenhle rok hodnotím ze svého pohledu jako podprůměrný, počasí se vším pěkně zatočilo,“ zmínil včelař Miloš Procházka z Budějovicka.


Podle jeho slov byl příliš příkrý přechod ze zimy do léta, nestačily se vylíhnout mladé včely. Celkově byly letos velké výkyvy, nejprve jarní přísušek, pak vydatné prudké lijáky, následovalo příliš větrné počasí a na podzim opět sucho. „Samozřejmě region od regionu se to mohlo lišit, třeba kolega, který včelaří za Znojmem, tak nespokojený není, ale u nás se to lokálně nevyvíjelo příznivě,“ poznamenal Procházka.


I Josef Kotrba z Číměře mluví o roce 2009 jako o slabší sezoně. „Mám čtyřicet včelstev. Bylo míň snůšky, zatím ještě lidem, kteří si přijdou, med prodávám. Mám ho za 70 korun kilo a k tomu cena láhve s víčkem,“ upřesnil Kotrba.


Josef Doležal z Hroznatína má dokonce přes tři stovky včelstev. Rovněž jeho letošní prodejní zásoby medu už se tenčí. „Na jaře bylo sucho na řepku, celkově to nebylo růžové,“ zmínil. Kromě produkce medu se zabývá ještě prodejem oddělků a matek. Zákazníky má v celé republice. Zdravá včelstva jsou pro něj základ. „Letos je vývoj onemocnění varoázou v naší oblasti, řekl bych, stabilizovaný. Včelí mor se na Třebíčsku nevyskytl v žádném ohnisku,“ podotkl.


Léčení včelstev


Jeho slova potvrdila pracovnice veterinární správy Třebíč Jindra Horáková. „Včelaře nyní čeká podzimní a jarní léčení. Celkové hodnocení, jak moc jsou včelstva na Třebíčsku napadená varoázou, se hodnotí vždy jednou v roce, a to právě zjara,“ dodala.


Na Třebíčsku je registrováno na 900 včelařů. To je patrně nejvíc na okres v České republice. Český med je mimořádně kvalitní, nakupovat jej „ze dvora“ přímo od výrobce se určitě vyplatí.


Obchodní řetězce nabízejí i levný med z dovozu, především z Číny a Jižní Ameriky. Podle odborníků je ovšem s českým produktem nesrovnatelný.