„Právě chodíme po lese a počítáme. Možná nejhorší situace je u osady Tři Koroptve. Je tady hodně vyvrácených stromů, letmým pohledem možná dvě stě," hlásil včera odpoledne z obecního lesa starosta Mladoňovic Jan Chloupek. Kromě škod na obecním majetku si povšiml poničených kmenů i v okolních lesích. „Ti nahoře měří všem stejně, každému něco spadlo," poznamenal. Zaměstnanci městyse Mohelno už od začátku roku odklízejí následky loňské námrazy. Podle správce obecních lesů Libora Malého jsou s prací přibližně v polovině. „Celkem to bylo tisíc kubíků dřeva, zpracovaných máme přibližně pět set. Počítám, že na tom budeme dělat do konce května nebo i v červnu," odhadoval.

Své předpoklady ale nechtěl uspěchat. V minulém týdnu se totiž v mohelenských lesích vyvrátily nebo zlomily další stromy. „Dělá to sto kubíků dřeva," upozornil Libor Malý s tím, že definitivní závěr prací se tak znovu oddálil. „Musím ale říct, že práce v lese nekončí nikdy. Když se zrovna neuklízí a jsou vhodné podmínky, vysazujeme," podotkl hajný s třicetiletou praxí. Mohelno obhospodařuje 450 hektarů lesa, a každý poryv větru, jako ten z minulého týdne, lesníky v odklízecích pracích brzdí. „Některé stromy nám i teď padly na cesty. Ty se snažíme odklízet nejdříve, abychom se dostali na další místa a umožnili to i ostatním vlastníkům," podotkl správce mohelenských lesů.

Škody sčítají i státní Lesy ČR, podle mohelenského hajného Libora Malého například v okolí rozhledny Babylon u Kramolína. Po celé republice by se podle předběžných odhadů mohlo jednat o 350 tisíc kubíků větrem polámaného nebo vyvráceného dřeva. „Konkrétní situaci na území jednotlivých lesních správ vyhodnocujeme. V této chvíli ale nemáme informace o tom, že by šlo o kalamitu mimořádného rozsahu," řekl výrobně-technický ředitel podniku Lesy ČR Václav Lidický. Třebíčsko navíc mezi nejpostiženější oblasti nepatří. Hůře jsou na tom lesy v Beskydech, v Krušných horách, na Šumavě nebo ve středních a východních Čechách.

Poškozené dřevo na pile neskončí

Kromě Mladoňovic a Mohelna evidují větrem poškozené stromy i další obce. „U nás to naštěstí tentokrát nebylo nic výrazného. Přesné číslo zatím nevím, ale mám za to, že to dvě desítky kubíků dřeva nepřesáhne," zamýšlel se místostarosta Studence Josef Matějek. Dřevo si podle něj jako palivo odkoupí za režijní cenu místní obyvatelé. Větrem nalomené kmeny se totiž pro zpracování na pilách nehodí. Některá poškození navíc nejsou vidět a lesníci je odhalí třeba až při plánované těžbě. Lesy ČR proto už v první dubnový den vydali doporučení, aby lidé pod stromy raději nevstupovali. Oslabenými kmeny totiž může citelně zahýbat i mírnější větrný poryv, než ten z minulého týdne.

Meteorologové však podobně silný vítr nevylučují. Podle brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu by mohl vítr během dnešního dne dosahovat v nárazech rychlosti znovu přes 50 kilometrů za hodinu. Situace se začne uklidňovat nejspíš až večer. Ve dvou závěrečných dnech pracovního týdne by už měl foukat pouze slabý vítr s rychlostí jen kolem 10 kilometrů v hodině.