Největší stavební boom zaznamenává v poslední době Trnava, v lokalitě Záhumenice rostou domy takřka před očima. „V první etapě jsme nabídli 14 stavebních parcel, a zájem je i o dalších 22 míst v rámci druhé etapy," řekl starosta Břetislav Česnek. „Když se staví, obec žije. Žije školka, škola, žije obchod i hospoda. Když naopak obec stárne, je s tím vším problém," mínil.

Nové parcely by měly již brzy vzniknout také ve Svatoslavi. „Věřím, že zvládneme vyřídit stavební povolení pro inženýrské sítě ještě do konce roku. Příští rok bychom zasíťovali a pak už můžeme oficiálně nabízet. První zájemci se už ale ozývají," řekl k sedmnácti pozemkům svatoslavský starosta Miroslav Dočekal. „Je to u nás tak jako všude jinde. Obyvatel ubývá. Nové parcely pro mladé lidi se staví, aby obec zkrátka nevymírala, ale naopak, aby lidí přibývalo," doplnil.

Podobně jsou na tom v sousedních Koutech, kde je sedm z dvanácti zasíťovaných pozemků ještě volných. „Příliv lidí znamená pochopitelně větší příspěvek do rozpočtu obce. Hlavně ale máme základní školu do páté třídy, kterou navštěvuje dvacet dětí. Nejlépe by bylo, kdybychom měli plnou školku, plnou školu, aby obec nevymírala," upřesnil starosta Koutů Miloš Dočekal. „V meziválečném období měla obec 500 obyvatel, rádi bychom se k takovému číslu vrátili," dodal za svých 363 spoluobčanů.

Obce případné zájemce lákají slevami a zvýhodněním. „Metr čtvereční nabízíme za 250 korun. Když se do tří let postaví hrubá stavba, vracíme 75 korun. Stejně tak je to po dalších třech letech, pokud bude stavba zkolaudována," řekl koutecký starosta Dočekal. „Podmínky splnili doposud všichni a už dostali obě splátky nazpět," dodal.

Obdobně se rozhodli postupovat také v Trnavě. „Pozemky jsou prodávány v ceně 200 plus 100 korun za metr čtvereční. V případě zkolaudování stavby do pěti let vracíme právě tu stokorunu," upřesnil Česnek s tím, že takřka všichni této možnosti využili a podmínky pro navrácení třetiny vynaložených nákladů na koupi parcely splnili.

Vhodné místo pro život hledá spousta mladých lidí, podle trnavského starosty je ale nelze paušalizovat. „Jsou mezi nimi místní i lidé z okolních obcí nebo měst. Nechci mluvit za ně, ale naší výhodou je dobrá dostupnost Třebíče, krásná příroda, bydlení v klidné části obce," zamýšlel se Česnek.

V Koutech zacílili hlavně na místní. „Chtěli bychom, aby se sem stěhovali lidé, kteří mají k obci vztah. Netoužíme sem za každou cenu přitáhnout kohokoli," řekl starosta Koutů Dočekal. „Jsme na půli cesty mezi Třebíčí a Jihlavou, lidé tak získávají třeba větší pracovní možnosti," dodal.

KAMIL ČERNÝ