Sonda je zavedena do křečové žíly, která je tepelně uzavřena, a tak velmi šetrně odstraněna. Zkrátí se tak vlastní operační výkon i rekonvalescence pacienta. Může se tak rychleji zapojit do běžné činnosti a pracovního procesu.

Křečové žíly dolních končetin jsou žilním onemocněním, které se projevuje zvětšením, zprohýbáním a uzlovitým či vakovitým vychlípením povrchových žil. Rozšířené žíly jsou pak viditelné a modrofialově zbarvené, zpočátku představují pouze kosmetickou záležitost, následně obtěžují nositele i ze zdravotního hlediska. Křečové žíly jsou civilizační choroba a postihuje častěji ženy. Nový operační zákrok ale není vhodný pro všechny pacienty. „O tom, kdo může tento způsob operace podstoupit, rozhodne chirurg, který pacienta k výkonu objednává," odkrývá pozadí zákroku primářka chirurgického oddělení Jana Nechvátalová.

Kosmetický výsledek po novém operačním zákroku je podle ní bezvadný: minimální, nebo žádný vznik jizev, modřin či otoků.

Varixy jsou nejen estetickým problémem, ale postupně i příčinou dalších onemocnění; včetně trombóz, zánětů či obávaných bércových vředů. Léčebný i estetický efekt včas provedené léčby je vždy příznivější, než odkládání zákroku. „Bez léčby nikdy křečové žíly nemizí a jejich postupné zhoršování je nezvratné," dodává primářka Nechvátalová.

Novou metodu pojišťovny nehradí, a je tudíž nutná investice pacienta.