S tím souvisí čilý stavební ruch a několik dílčích nebo úplných uzavírek, které v lokalitě ještě letos budou na krajských silnicích a místních komunikacích. Pozitivní zprávou je, že hlavní tah na Brno, silnice I/23 – průtah Vladislaví – už letos úplně zavřený nebude. „Příští rok ještě budeme potřebovat dodělat tři sta metrů kanalizace právě v průtahu, bude tedy nutné jej opět zavřít. Ale to bude aktuální až na jaře 2012,“ upřesnil František Navrátil, který vykonává stavební dozor.

Přímo ve Vladislavi se chystá od 29. září do 20. října uzavírka silnice ke školce. „Předpokládáme, že Hostákov by už mohl být 10. října průjezdný. Číměř je nyní částečně průjezdná, ale bude tam ještě uzavírka do 10. října,“ objasnil Navrátil.

Podle jeho slov je kanalizace ve Vladislavi hotová z jedné třetiny, obyvatelé se tedy musejí připravit na řadu menších místních uzavírek zejména v části městyse směrem na Smrk nebo kolem hřbitova.

Za Vladislaví směrem na Číměř roste čistička, která je dimenzovaná na odpadní vodu 1800 lidí z Vladislavi, Hostákova a Číměře. K čističce povede 15,5 kilometru kanalizace. Celé dílo má mít hodnotu asi 90 milionů korun. Se stavbou se začalo letos v květnu a v červnu příštího roku by měla být uvedená do ročního zkušebního provozu. „Nejvíc se tu potýkáme s podložím. Je to třebíčský syenitový masiv, který je nesmírně odolný. Místy je jen deset dvacet centimetrů zeminy a pod ní rovnou skála. Když jsme zakládali stavbu samotné čističky, zdrželo nás rovnání terénu,“ zmínil Navrátil.

Čistička roste trochu netradičně v kopci, zatímco čerpací stanice, která k ní bude přivádět splašky, bude dole u řeky. Naopak je to kvůli nedostatku místa. „Ideální by bylo mít čističku na louce dole u řeky, ale louku blokují církevní restituce. A tak projektant nakonec přistoupil k tomuto řešení. Myslím, že jsou podobné stavby tak dvě v republice,“ uzavřel František Navrátil.