Kromě toho krajští úředníci už řadu měsíců marně usilují o rekonstrukci části průtahu Pocoucova.

Ve všech třech případech ale narážejí na odpor majitelů pozemků. „Půda je zásadní komodita a málokdo se jí chce zbavovat. Vím o vlastnících u Petrovic, kteří se obávají vyvlastňování. A slyšel jsem to i z Pocoucova,“ řekl předseda Zemědělského družstva Okříšky Jaromír Ježek.

Právě u Okříšek plánuje kraj nové silnice. Jedna má být obchvatem městyse, druhá má být alternativou pro tranzitní dopravu při cestě do průmyslových zón v Nové Vsi a v Přibyslavicích. Právě proti této silnici podalo námitky okříšské družstvo. Ještě důrazněji se proti tomu ohradili čtyři vlastníci půdy u Petrovic a podali vůči rozhodnutí krajské samosprávy žalobu.

Beseda o trase obchvatu v Jaroměřicích nad Rokytnou.
OBRAZEM: Proti trase obchvatu jsou i ti, kteří ji dříve schválili

Krajský soud jim dal před časem zapravdu. Spor tím však neskončil. Věc si totiž již převzal Nejvyšší správní soud.

Vyvlastnění svého majetku se obává také František Mansfeld z Jaroměřic, kterého by se stavba tamního obchvatu dotkla nejvíce. „Neprodám. Co se mnou uděláte?“ zeptal se při nedávné besedě obyvatel města s představiteli kraje.

Radní Vysočiny pro oblast dopravy Jan Hyliš mu až po několikáté výzvě odpověděl, že poslední variantou by skutečně bylo vyvlastnění. „Ale pouze v případě, že by plánovaná stavba byla veřejným zájmem a jednalo by se o ojedinělý případ nesouhlasu,“ podotkl.
Kraj dosud nikdy návrh na omezení nebo odejmutí vlastnického práva nepodal.

Odpor vlastníků na Třebíčsku je silný, zdá se však, že jít přes něj za každou cenu Jan Hyliš nechce. „Pokud vás nepřesvědčíme, tak se stavět nebude,“ řekl před časem v Jaroměřicích.