Provozovatelem budovy je Městské kulturní středisko. Podle pracovníka pro styk s veřejností Františka Jůzy se středisko snaží systematicky propagovat Pasáž jako kongresové centrum. Jedná se o dlouhodobou činnost, jakési budování značky. Stěžejní je spolupráce s agenturou CzechTourism. „Plnohodnotný kongres se zde konal zatím jen jeden. Jeho tématem byly sanační technologie, proběhl letos v květnu a zúčastnilo se ho 300 lidí,“ vysvětluje Jůza. Většina akcí jsou zatím jen školení a set〜kání firem z regionu. Občas se prý přijíždějí informovat i různí agenti.


Jednou z mála pravidelných akcí svého druhu je každoroční Seminář sekce následné péče. Pořádá Unie zdravotnických pracovníků. Předsedkyně Jarmila Veselá si Pasáž pochvaluje. „Areál jsme využili již čtvrtý rok za sebou, předtím jsme bývali ve Fóru. Pro naše potřeby plně vyhovuje, rovněž servis je bezvadný, jsme spokojeni.“

Kultuře se daří


Oproti kongresům běží v Pasáži naplno kultura. Podle Františka Jůzy je více než polovina koncertů a divadelních představení beznadějně vyprodaná. Pasáže už dokonce využily renomované soubory pro uskutečnění předpremiér. Takto zde účinkovalo např. Divadlo Járy Cimrmanna a Divadlo Bez zábradlí. Dobře funguje i kino. Raritou byl nedávno film Báthory, který se promítal současně ve dvou sálech. Dohromady jej prý sledovalo 750 diváků, což je třebíčský rekord.


Městské kulturní středisko se snaží kongresové centrum Pasáž systematicky propagovat. Současná radniční koalice se však ke kongresové turistice v Třebíči postavila zády. V programovém prohlášení rady města pro volební období 2006 až 2010 totiž není o kongresech ani čárka. Strategicky důležitá kapitola s názvem Cestovní ruch a propagace města neobsahuje bohužel jediný konkrétní bod.

IVAN PŘIBÍK