V minulých dnech našli obyvatelé Třebíče ve svých poštovních schránkách informační letáčky a lístky od sčítacích komisařů s vyznačenýn dnem a hodinou jejich návštěvy.

„V Třebíči se pohybuje celkem 45 sčítacích komisařů a valná většina z nich se rekrutuje z pracovníků pošty,“ informovala Marta Selicharová, mluvčí České pošty.

„S roznášením komisaři začali 7. března a jejich procentuální úspěšnost je zatím velmi vysoká, pohybuje se kolem 80 až 85 procent,“ upřesnila mluvčí pošty.

„Sčítací komisařka k nám měla přijít 10. března, ale dorazila o den dříve ve stejném čase, jak měla uvedeno v informačním lístečku. Dostali jsme potřebný počet formulářů pro čítání lidí a jeden pro byt i s vysvětlivkami. Vše bylo oproti podpisu. Překvapilo mě, co všechno musela ta žena vyplnit a zaškrtnout, než došlo k samotnému fyzickému předání. Jinak musím říct, že vše proběhlo bez problémů,“ podělila se se svými dojmy Ilona Ryglová z Třebíče.

Setkat se se sčítacím komisařem musí zástupce domácnosti minimálně jednou, a to při přebírání formulářů. Zda dojde k dalšímu setkání, už záleží pouze na domluvě mezi komisařem a respondentem. Možností, jak vrátit vyplněné sčítací listy, je hned několik a výběr je na samotných občanech.

Formuláře lze odeslat bezplatně poštou; k tomu slouží obálka, kterou dostane příjemce při převzetí formulářů. Druhou možností je vyplnit potřebné údaje na internetu. Poslední variantou je druhá návštěva sčítacího komisaře v místě bydliště – listy pak lidé odevzdají jemu.

V každém případě i zde platí obezřetnost. Ne všichni, kteří se budou za sčítací komisaře vydávat, jimi ve skutečnosti jsou. Každý sčítací komisař má průkaz, a pokud ani ten o pravosti dotyčného nepřesvědčí, lze si jeho totožnost ověřit v databázi na internetu. V každém případě návštěva uvnitř bytu pro odevzdání formulářů není nutná.