Hned v sobotu načne týden mobility závod na kolech a kolečkách pořádaný tělovýchovnou jednotou Sokol. V neděli 17. září si zájemci budou moci vyzkoušet u zimního stadionu Nordic Walking. Na úvod proběhne krátká instruktáž. Jedná se o dynamickou chůzi s holemi, které budou k zapůjčení na místě. Následovat bude krátká procházka. Další den proběhne ukázková lekce Strolleringu s Monikou, cvičení pro maminky s dětmi v kočárku.

Ilustrační fotografie.
Krojovaná chasa projde Valčí

Od 18. do 22. září budou mít děti možnost ověřit si své znalosti z oblasti dopravní výchovy. Akce „Můj první řidičák“ se bude konat v prostorách dětského oddělení městské knihovny. Ve stejném termínu bude probíhat také „Bezpečně na hřišti i na silnici“, test pro děti na pobočce knihovny v Borovině.

V úterý 19. a ve středu 20. se budou prvňáčci ze základních škol Benešova a T. G. Masaryka učit, jak správně přecházet silnici.

Ve čtvrtek budou na pobočce VZP zdarma měřit tuk, cukr a cholesterol. V sále hudebního oddělení bude knihovna pořádat promítání švédského dokumentu Kola versus auta. Dokument sleduje, jak se pro řadu jedinců stala východiskem městská cyklistika a jak spolu se zvyšujícím se počtem cyklistů sílí po celém světě občanské iniciativy na jejich podporu. Projekce filmu proběhne i následující den, a to hned dvakrát.

Evropský týden mobility vyvrcholí v pátek 22. září Evropským dnem bez aut. Od 13 hodin bude připraven program na Karlově náměstí. Vystoupí hudební kapely, proběhne exhibiční vystoupení na kole, k vidění budou segwaye, elektrokola a mnoho dalšího. Děti se mohou těšit na skákací hrad.

V 16 hodin odstartuje od Malovaného domu již 11. ročník pochodu uličkami a zákoutími města Pohádková Třebíč.

Protestní pochod proti úložišti se na Budišovsku.
Lidé budou proti úložišti protestovat hudbou

„Letošním tématem kampaně jsou služby sdílené mobility. Sdílená mobilita dokáže omezit počet vozidel na silnicích a množství najetých kilometrů. Je tak k životnímu prostředí šetrnější. Ve většině případů navíc představuje levnější alternativu oproti vlastnictví vozidla,“ dodává Jiří Mikeš, národní koordinátor Evropského týdne mobility.

ADÉLA FRIČOVÁ