Dlouhodobě tam žili lidé s různým druhem znevýhodnění, kteří byli zvyklí na své prostředí. Najednou přišla obrovská změna. Stěhovali se. Nejtěžších 38 případů putovalo v rámci zařízení do opravených prostor bývalých hospodářských budov.


Čtyřicítka dalších přesídlila do vojenské ubytovny v Husově ulici v Náměšti nad Oslavou.


I zde ovšem jejich pobyt 15. září končí. Jejich místo zaujmou vojáci, kteří se z Přerova stěhují na základnu do Náměště.


Další stěhování


Opět se budou stěhovat. Tentokrát na tři další místa v Náměšti a opět dočasně. „Osm se jich připravuje postupně na život v budoucím chráněném bydlení, přejdou do soukromé ubytovny náměšťského Oslavanu,“ začala s výpočtem ředitelka jinošovského ústavu Alena Brožková.


Jak uvedla, tito lidé pocházejí převážně z Moravskobudějovicka, kam by se časem měli vrátit do chráněného bydlení blíže svým rodinám. V ubytovně fotbalového klubu poblíž stadionu bude ubytováno 18 klientů a osm jich přejde na ubytovnu u zimního stadionu, která patří městu. Další tři se vrátí do Jinošova.


„S majiteli jednotlivých ubytovacích zařízení budou podepsány nájemní smlouvy na dva roky,“ informovala včera mluvčí kraje Eva Neuwirthová. A dodala, že toto řešení považuje kraj i vedení ústavu za uspokojivé, všechna zařízení jsou blízko centra města, klienti se budou moci začlenit do normálního života, a navíc v prostorách sportovních areálů je možnost pracovní terapie.


„Naši klienti, u kterých je předpoklad, že se dokážou o sebe v rozumné míře postarat sami, by měli časem přejít do takzvaných chráněných bydlení, to je nejlepší cesta a východisko do budoucna,“ sdělila ředitelka Brožková.


Podle prvotní vize chráněná bydlení vzniknou zřejmě dvě v Třebíči, jednak na Bráfově třídě a v polovině internátu obchodní akademie.


Další bude v Moravských Budějovicích, konkrétní místo ještě není vytipované. A čtvrté v Náměšti nad Oslavou. „Jednou z možností je postavit domek na městem darovaném pozemku. Nebo se dá využít budova starého obecního úřadu. A v neposlední řadě lze poskytnout nějaký starší obecní byt 3 plus 1,“ objasnil místostarosta Náměště Ivo Matoušek.


V přízemí jinošovského zámku by pak mělo vzniknout výcvikové středisko pro kraj Vysočina, jež by postižené lidi na život v chráněném bydlení připravilo. „To vše je zatím představa, kterou je třeba uvést v realitu. Vidím to tak na pět let,“ upřesnila Brožková.


Návrat do života


Podle ní je nejlepší cesta v maximální možné míře vracet znevýhodněné lidi co nejblíž jejich domovům. Vybavené do života tak, aby si dokázali přichystat jednoduché jídlo, poklidit, umýt nádobí, zajít nakoupit.


„Samozřejmě v Jinošově zůstane 20 lůžek pro seniory s mentálním postižením, kteří jsou na tom hodně špatně a chtěli by zde dožít,“ dodala.
V současnosti probíhá podle informací mluvčí Neuwirthové v jinošovském zámku příprava kompletní opravy střechy. Měnit se budou stropy v prvním a druhém patře. Práce potrvají až do podzimu příštího roku a spolknou desítky milionů korun.