O koupi nakonec ve výběrovém řízení projevila zájem pouze pražská developerská společnost Red Stripe. Nabídla bezmála devět milionů korun. Hodlá se smluvně zavázat, že kino za padesát milionů opraví, na podzim roku 2014 zkolauduje a bude v něm provozovat kulturně – společenské centrum.

Zdeněk Fenčák ze Star Dance

„O kino jsme se začali zajímat díky manželům Fenčákovým, kteří v Třebíči vyučují v tanečních. Zdeněk Fenčák totiž trénuje naši dceru v latinskoamerických tancích, diváci jej znají ze Star Dance, kde tvořil pár s Janou Švandovou. Budova kina je architektonicky zajímavá, hodláme odstranit nánosy času a vrátit jí původní vzhled,“ prozradil předseda představenstva Red Stripe, a.s., Pavel Tejc.

Centrum kultury má vhodně navázat na koncepci lokality, kdy je v blízkosti kino Pasáž, Fórum a základní umělecká škola.

„Uvnitř odstraníme šikmou plochu, na které jsou sedačky. Vznikne tak opět sál a balkon, jak to bývalo na počátku existence budovy. Chceme tu pořádat plesy, ve spolupráci s Fenčákovými taneční kurzy, rozhodně stojíme o úzkou spolupráci s městským kulturním střediskem, mohla by se u nás v létě uskutečnit část Kulturního léta, tedy akce zaměřené na turisty,“ doplnil Pavel Tejc.

Důležitou roli budou v provozu objektu hrát právě manželé Fenčákovi. Trénují tanec ve Vídni, mají taneční studio v Břeclavi, tedy bohaté zkušenosti.
Přesto si Zdeněk Fenčák nemyslí, že lze vsadit pouze na jednu kartu, kterou je tancování: „To by budovu neuživilo. Podstatné bude zázemí pro konání firemních akcí, konferencí a podobně.“

Velkou část celoročního programu tu ale samozřejmě budou chtít věnovat tancování. Ať už to budou malé děti, junioři, středoškoláci v tanečních či páry a jednotlivci ve středním věku, kteří budou stát o lekce tance. Podle Pavla Tejce může veřejnost počítat rovněž s výstavami, kroužky pro děti.

Ke kinu ještě patří vedlejší pozemek, na kterém vznikne technické centrum a díky svahu ve dvou podlažích osmnáct parkovacích míst. „Provozovatel kina se rovněž městu ve smlouvě zaváže k tomu, že vytvoří dvacet pracovních míst,“ upřesnil podmínky místostarosta Třebíče Pavel Pacal.

Biograf Moravia pochází z roku 1919. Byl postaven s využitím prvků pozdní secese. Cenná je jižní a východní fasáda. Původní interiér zmizel při přestavbě v roce 1958. Balkon byl tehdy odstraněn a hlediště předěláno na stupňovité. Do roku 1989 neslo kino název Sputnik. Od roku 2006 je zavřené.