S velkým množstvím rozkopaných ulic a zákazových a příkazových značek vzrůstá i nervozita řidičů. Například zákaz vjezdu u bývalých městských lázní v ulici 1. máje porušila jen během několika málo minut ve středu dopoledne nejméně desítka řidičů. „Město je rozkopané už druhý rok. Loni se ve velkém dělaly chodníky, letos zase kanalizace. Lidi to štve," reagoval kolemjdoucí senior František Coufal.

Podle místního obyvatele Věroslava Dobeše stává poblíž autobusového nádraží často policejní hlídka. „Povolení vjezdu tam mají jen autobusy, pošta a zásobování. Ostatní se tam ale dostanou taky, tak to zkoušejí i přes zákaz," poznamenal. Uzavřená je nyní ulice Pražská, tedy příjezd do centra města ve směru od Litohoře. Stejně je na tom taky ulice Husova, která slouží jako spojnice se silnicí směřující k Jemnici. „Jaroměřičtí se zatím do města dostanou normálně. Potom je ale asi nejlepší se dát směrem na Znojmo a u Lažínek najet na obchvat. To je nejrychlejší, jak se z města zase dostat," radil místní František Coufal.

Zákaz od Jaroměřic

Brzy ale ke dvěma hlavním příjezdům do města přibude další, a to ve směru od Jaroměřic nad Rokytnou. Uzavřou se totiž ulice Jaroměřická a Palackého. Nejspíš během prvních tří zářijových týdnů tak budou neprůjezdné hned tři výjezdy z Moravských Budějovic. „Práce v Pražské ulici mají skončit až ke konci září, na Husově následně," potvrdil moravskobudějovický starosta Vlastimil Bařinka. Uzavírky tří důležitých ulic podle něj komplikací budou, město se však snaží následky zmírnit. „Stavbaři by byli nejradši, kdyby si mohli celý úsek uzavřít najednou. To ale nepřipadá v úvahu a oni to uznali. Opravovat a uzavírat se díky tomu bude po několika menších částech. Takže jedna etapa bude uzavřená po křižovatku Palackého s Kozinovou, další od tohoto místa po křižovatku s ulicí 1. máje," popisoval starosta Bařinka.

Součástí oprav bude i úprava křižovatky, kterou projíždějí všichni, kdo se chtějí do centra Budějovic dostat od Jaroměřic, ale i ti, kteří přijíždějí od autobusového nádraží. „Bohužel kruhový objezd se tam údajně nevejde, takže se ulice Palackého alespoň rozšíří a místo dvou pruhů bude mít nově tři, tedy o jeden odbočovací do ulice 1. máje víc, než má teď," upřesnil Vlastimil Bařinka.

Lidé nadávají

Projekt na opravu ulic Jaroměřická připravil a práce platí vlastník silnice, tedy Kraj Vysočina. Hodnota stavby dosahuje 40 milionů korun. V rámci prací dojde i na rekonstrukci kanalizace a město nechá opravit chodníky a veřejné osvětlení. Práce mají začít v prvních zářijových dnech, jezdit po nové vozovce by se mohlo už v listopadu. Během toho se však teprve budou dokončovat práce na dalších místech ve městě. A že jich není málo. Podle starosty se teď ve městě opravuje kanalizace současně v šestnácti ulicích. „V poslední době neřeším nic jiného než stížnosti od občanů," přiznal Vlastimil Bařinka.

Kanalizace se v současné době opravuje ve většině měst na Třebíčsku. Jde o velký projekt, který významně dotuje Evropská unie. Investice do oprav potrubí a podzemního systému dosáhnou letos více než 188 milionů korun, z toho přes 103 milionů korun připadá na moravskobudějovické ulice. „Rekonstruuje se tam šest kilometrů kanalizace a v asi 300 metrech se pokládá nová. Součástí projektu je i stavba jedné odlehčovací komory a také oprava vodovodní sítě ve třech ulicích," popsal tajemník svazku měst a obcí Vodovody a kanalizace Karel Nedvědický. Veškeré práce na rozsáhlých opravách v Moravských Budějovicích, kromě rekonstrukce v ulici Palackého, která je samostatným projektem, mají být podle Karla Nedvědického hotové do konce listopadu.