Od Nového roku dvojice stacionárních radarů v ulicích Havlíčkova a Pražská jen tak krášlí okolí, jsou totiž vypnuté kvůli novele silničního zákona, která přikazuje řidiče na měřené úseky upozornit dopravní značkou.


Jak má cedule vypadat, to nikdo neví, neexistuje prováděcí vyhláška s jejím přesným vyobrazením.
Odborníci z řad policie prorokují, že dřív, než v březnu, značka nebude.


Třetí radar na Znojemské je mimo provoz už od listopadu, kdy jej hrdinové z Crum Patch týmu rozbili krumpáčem. Policie věc stále šetří a firma Czech Radar, které zařízení patří, sečetla škodu na dva miliony korun. „Zatím nás vyšetřovatelé nekontaktovali, znamená to, že pachatele nemají,“ sdělila manažerka projektu společnosti Czech Radar Anna Němcová.


Ovšem do hry vstupuje další faktor. Vedoucí dopravního inspektorátu v Třebíči Petr Dobeš si od moravskobudějovické radnice vyžádal podklady a statistiky nehodovosti a naměřených rychlostí v místech, kde stacionární radary stojí. „Podívám se na to a zhodnotím situaci, jestli radary měří tam, kde je to potřebné s ohledem na bezpečnost účastníků silničního provozu. Nevylučuji dopředu možnost, že zařízení bude třeba přestěhovat, pokud to uznám za vhodnější,“ upozornil Petr Dobeš.


Během příštího týdne by měl mít podle svých slov vyhodnocení hotové.


Pokud by nastala varianta stěhování, pak je potřeba počítat s tím, že lhůty jsou dlouhé a měření se oddálí.


„Vyřídit veškerá razítka potřebná pro nové stavební povolení, může trvat v nejhorším případě i tři měsíce,“ připustila Anna Němcová z Czech Radaru. K záležitosti se bude případně vyjadřovat Ředitelství silnic a dálnic, Vodovody a kanalizace Třebíč, E.On.


Městští strážníci naposledy měřili rychlost uvnitř města pomocí přenosného radaru 16. prosince. Kdo ale nemusí značit měřený úsek, jsou dopravní a republikoví policisté. Teoreticky se tedy stále nevyplatí po Budějovicích jezdit rychleji než povolenou rychlostí.


Stacionární radary měřily v Budějovicích od konce loňského května. Řidičů, kteří jedou rychle, za tu dobu rapidně ubylo. Radnice zatím na pokutách vydělala pět milionů korun.