„Tankodrom v Kasárnách? Tak to už jsme u Znojma,“ také takto měli až do nynějška spojený příjezd autem z Prahy do Znojma mnozí řidiči. Stav nejhoršího úseku silnice číslo I/38, jedné z nejfrekventovanějších dopravních tepen v regionu v příměstské části Kasárna, by se měl brzy změnit k lepšímu.


„S opravami začneme na žádost Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), kterému komunikace patří, asi v polovině května. Cesta bude pro veškerý provoz zhruba měsíc zcela uzavřena,“ potvrdil šéf znojemské pobočky správy silnic Zdeněk Komůrka.


Naprosto zničená silnice, kterou denně projíždějí tisíce aut včetně těžkých kamionů, ještě před prázdninami dostane nový kabát.
„Odfrézujeme povrch, zrecyklujeme podklad, přidáme drenáž, upravíme vpusti a položíme nový asfaltový povrch. Práce by měly podle předpokladu trvat asi měsíc. Jediné, co nám může zkomplikovat plány, je počasí,“ informoval Komůrka.


Upozornil, že práce na nové silnici jsou spojeny i s týdenní technologickou přestávkou.


„Neznamená to, že se naši lidé flákají, ale jde o to, že při mokrém procesu, kdy se používá cement, musí materiál asi týden vyzrávat. Menší déšť přitom nevadí, silný by mohl práce zkomplikovat,“ vysvětlil Komůrka.


Alespoň částečně si tak oddychnou lidé, kteří bydlí v Kasárnách u hlavní silnice.



„Říkali jsme jasně, že je to potřeba opravit ještě před prázdninami. Takže jsme samozřejmě rádi. Ten stav je opravdu katastrofální,“ reagovala předsedkyně komise rady města pro Kasárna Marie Leitnerová. Dodala, že ještě uvažují o dopisu na ministerstvo dopravy kvůli nadměrnému hluku.


„Tady je to opravdu hrozné. Nákladní doprava nám ničí domy a chybí jakékoli protihlukové opatření. V jiných obcích dostanou třeba odhlučňovací okna a to jim auta nejezdí zdaleka tak blízko domů, jako u nás. S tímhle nejsme spokojení a budeme se bránit,“ doplnila Leitnerová.


Vrásky na čele však přibyly starostovi Citonic. Přes ně má totiž vést objížďka. „Máme už dost poničenou silnici a teď ještě tohle. Žádali jsme o opravu a kvůli objížďce Kasáren nám náklaďáky silnici ještě více zničí,“ postěžoval si František Molík. Cestu, kterou v létě projíždějí tisíce turistů na Vranov, chtěli citoničtí opravit ještě před prázdninami.


„Počítáme s tím, že objížďka nám silnici totálně zničí. Proto jsme s ní souhlasili jen za předpokladu, že ji po skončení objížďky opraví,“ nastínil Molík.


Přesný termín opravy kasárenské silnice neví ještě ani na ŘSD. „Nehovoříme o opravě, ale o odstranění havarijního stavu. Jde o střednědobé řešení budoucnosti silnice I/38. Práce se týkají jedenácti set metrů vozovky. Pokud se podaří zdárně dokončit jednání o objízdných trasách, mohli bychom začít pracovat v polovině května,“ informovala Jana Zemanová z brněnského pracoviště ŘSD. Dodala, že celková rekonstrukce silnice je zatím v nedohlednu.


Dílčí opravy průtahu Kasárnami by měly stát okolo šesti milionů korun.