Pořezání statných stromů ve čtvrti Borovina nese těžce Ivana Řídká. „Zlobí mě to hodně. Každý poražený strom je neštěstí. Vadí mi, že pokáceli těch 31 topolů. Snažili jsme se kolem toho něco zjistit. Vysvětlili nám, že topoly mají určitou životnost a musí dolů. Ale pak jsem se dívala, že některé z nich byly naprosto zdravé,“ vyprávěla Řídká.


„Co se týče tady těch potvor topolů, tak jsem byl pro. Podle mě to sem nepatřilo, fakt ne,“ vyjádřil svůj zcela opačný názor Lubomír Homolka. Léta totiž pracoval před odchodem do důchodu jako dřevorubec. A topoly v Revoluční ulici také několikrát ořezával.


Přestárlé stromy


Podle Homolky měly stromy svoje za sebou. Jako příklad vhodné výsadby uvádí Václavské náměstí, kde rostou višně s menší kulovitou korunou.
Skácení topolů bylo nutné. Mluvčí městského úřadu Irena Syrová uvedla, že topoly se stářím kolem 80 let už byly za hranicí životnosti. Navíc prý jejich kořeny prorůstaly pod základy a narušovaly suterény domků.


„Vadí mi to, protože to úplně změní tvář té čtvrti,“ posteskla si obyvatelka takzvané Staré Boroviny Ivana Řídká. „My tam bydlíme od roku 1981. Jsme na to zvyklí, když vidíme, že topoly tam na jaře pučí a na podzim mají nádherné barvy. A teď o to budeme ochuzení.“ Stejného názoru jako pan Homolka byla i starší žena z nedaleké Seifertovy ulice. „Já jsem pro, že se to skácelo. Ještě bych potřebovala skácet támhle u našich ty dva stromy,“ řekla.


Manželé Řídkých zvažovali zorganizovat proti kácení topolů v Revoluční ulici i petici. „Překvapuje mě myšlení lidí. Kvůli tomu, že jim stíní strom před oknem, dají ho odstranit. Vadí mi myšlení, že někomu padá na auto lupení nebo že musí něco odklízet,“ uzavřela Řídká. Městský úřad plánuje ještě skácet několik přestárlých vlašských topolů před hotelem Alfa a tři nahnilé trosky javorů v zámecké zahradě. Ne všechny stromy, které zmizely z třebíčských ulic, však patří městu. Například vysoký stříbrný smrk, který byl poražen v Bráfově třídě, byl v majetku Okresního soudu Třebíč.


V době zvýšeného zájmu o stromy se také našli jedinci, kteří se snažili využít situace. U autokempinku v Poušově podle všeho někdo nařízl vrbu, kterou pak „povalil“ vítr. Kmen zůstal ležet v řece.