Vyjet během letních prázdnin autem po Vysočině, to je mnohdy hra velkých nervů. Na silnicích číhá plno uzavírek a objízdných tras.

V kleštích se toto léto ocitla například historická Telč. Prakticky tam není žádný směr, kde by nebylo omezení. Z Jihlavy do Telče přes Stonařov se není možné dostat, podobně uzavřený byl do půli července také tah na České Budějovice. Z Telče na Brno rovněž vede objízdná trasa a chystá se i rekonstrukce silnice mezi Telčí a Dačicemi.

„Místní lidé si většinou poradí, protože znají cesty malými obcemi. Horší je to třeba s turisty, kteří jedou do Telče autobusem. Mám informaci, že už nějaký autobus bloudil a do Telče nemohl trefit,“ vyjádřil se starosta Telče Roman Fabeš. Podle něj se však tah na Dačice začne opravovat až ve chvíli, kdy se otevře cesta na České Budějovice přes Mrákotín a Studenou. Zde uzavírka skončila v minulých dnech. „Zkoordinovat opravy mezi Krajem Vysočina, Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) a opravami místních komunikací je mnohdy složité. Letos jsme opravami obklíčeni my,“ dodal starosta Fabeš, který apeluje na řidiče, aby to vydrželi.

Ředitelství silnic a dálnic začalo 10. července s rekonstrukcí dalšího úseku silnice první třídy mezi Jihlavou a Znojmem. Řidiči musí být trpěliví v úseku od Stonařova na Dlouhou Brtnici. Zde je provoz řízen kyvadlově vždy jedním směrem pomocí semaforů. Oprava na pěti kilometrech je rozdělena do několika úseků. „Práce probíhají vždy v jednom směru, ten druhý je volný,“ popsala Marie Tesařová, ředitelka jihlavské správy ŘSD. V této fázi oprav je objízdná trasa pouze pro kamionovou dopravu.

Nejvíce lidí zaznamenal sčítač na cyklostezce u Pilské nádrže ve Žďáře nad Sázavou.
Po čtyřech trasách za rok projelo a prošlo 356 tisíc lidí

Až se bude na podzim opravovat křižovatka přímo v Dlouhé Brtnici, která směřuje na Pavlov a Brtničku, bude zde nejspíš úplná uzavírka. „Práce zde potrvají zhruba do konce října,“ dodala Tesařová.

Předpokládaná cena prací na pět kilometrů dlouhém úseku a na průtahu Dlouhou Brtnicí činí asi 94 milionů korun.

ŘSD také opravuje od května silnici první třídy mezi Telčí a Strannou. Zde je úplná uzavírka, jež potrvá až do konce srpna. Ztížený průjezd tak mají ti, kteří se chtějí dostat do Ořechova či dále do Staré Říše. Objízdná trasa vede přes Novou Říši. „V průběhu oprav jsme zjistili, že není možné udělat jednosměrnou průjezdnost, proto jsme silnici zavřeli. Práce zde budou hotovy do konce letních prázdnin,“ slíbila Tesařová.

Další velké dopravní omezení začalo rovněž od 10. července na tahu silnice druhé třídy s označením 602 z Jihlavy do Pelhřimova. Tento úsek má v gesci Kraj Vysočina. Stavební firma také začala s odvodněním silnice a čištěním příkopů a propustků. Proto se ve frekventovaných časech mohou řidiči mezi Jihlavou a kruhovou křižovatkou Bradlo zdržet až desítky minut. „Zřejmě koncem července začne být doprava v uvedeném úseku řízena semafory. Provoz by tak měl zůstat plynulý. Pouze při pokládce vrchní asfaltové vrstvy firma jednotlivé části úseku vždy na víkend úplně uzavře. Termíny těchto uzavírek a objízdných tras budeme znát později,“ informoval Radek Žižka z odboru dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Kraje Vysočina.

V brodském Muzeu Vysočiny probíhá výstava o přírodě.
Muzeum Vysočiny přibližuje návštěvníkům přírodu Havlíčkobrodska

Hotovo by mělo být do října letošního roku, cena činí téměř 44 milionů korun bez DPH. Součástí oprav je také zbudování sjezdu k čerpací stanici zemního plynu, která bude stát v jihlavské městské části Hosov