„My o tom problému víme. Velký bazén je skutečně velké sousto, jde o zásadní otázku budoucnosti celého areálu,“ přiznal třebíčský lidovecký starosta Pavel Janata s tím, že o hlavní rekonstrukci už bude rozhodovat příští zastupitelstvo. Nové volby jsou v roce 2018.

Výstava prací žáků Gymnázia v Třebíči v galerii Předzámčí.
OBRAZEM: Gymnazisté kreslí oběma rukama současně

Kolik toho ještě starý bazén vydrží? „Těžko říct, ale moc let tomu už nedávám,“ podotkl vedoucí odboru správy majetku a investic na třebíčské radnici Pavel Kraus.

Jeho slova potvrdil i Jiří Novák, který v Třebíči šéfuje jak Polance s letním provozem, tak Aquaparku Laguna s provozem celoročním. Obojí má v dlouhodobém pronájmu od města společnost Yashica. „Detailní stav bazénové vany zjistit nelze, protože nejde udělat sondy a prozkoumat materiál,“ přiblížil Novák.

Podle Pavla Krause je hliníková vana bazénu na Polance po čtyřiceti letech užívání natolik ztenčená, že se občas objevují menší praskliny, které je vždy nutné vyspravit. „Bazén je usazený v místech, kde dřív působila řeka, tedy v jejím písku a nestabilním podloží. Navíc hliník má tendenci při změnách teplot pracovat. Všechny tyto faktory se podepisují na postupném chátrání,“ vysvětlil Kraus.

Vana bazénu si sedá, podle Krause je v současnosti na jedné straně o pět centimetrů níž než na straně opačné. „Hrozí, že jednoho dne celá praskne a pak už spravit nepůjde,“ řekl. Podle jeho názoru výměna za nerezovou vanu bude stát odhadem 30 milionů korun. Neplánuje pak město udělat bazén menší, aby byl snadněji vyhřívatelný a zmizely časté výtky návštěvníků, že v Třebíči na Polance bývá studená voda? „To je v tuto chvíli velmi předčasné řešit a komentovat,“ odpověděl Kraus.

Přitom zájem návštěvníků neklesá. „Je, řekl bych, stabilní. Letos jich v sezoně přišlo okolo 16 tisíc,“ zmínil ředitel Laguny a Polanky Jiří Novák. A zároveň doplnil, že část veřejnosti už se přesunula do opravené Laguny v městské části Hájek. Proto v létě nebyl zájem o Polanku zas tak obrovský, jak by se dalo očekávat při dobrém počasí, jaké panovalo.

Příčinou může být právě i vadnoucí krása Polanky, která má přitom nepřehlédnutelný potenciál být jedním z nejhezčích plaveckých areálů pod širým nebem nejméně na Vysočině. Je to díky unikátnímu prostředí bývalých říčních lázní v zalesněném údolí, které se nejvíce rozvíjely za první republiky.

Ilustrační foto
Sprejeři si dají sraz, na zeď pod PBS v Třebíči přibudou nová graffiti

Město tam v příštích dvou letech dokončí opravu dřevěných retro převlékáren, které pro Třebíč projektoval slavný architekt Bohuslav Fuchs. Převlékárny vznikly v roce 1934 a po rekonstrukci za několik milionů korun opět budou sloužit svému účelu.

Další část historie Polanky se začala psát v roce 1978, odkdy si lidé mohli přijít zaplavat do nového velkého bazénu, přibyl taky hluboký malý bazén se skokanskou věží. Ten se dočká rekonstrukce příští rok. Děti mají k dispozici další menší bazén s tobogánem a brouzdaliště.

„Určitě by bylo dobré spravit ještě zděné šatny,“ podotkl Pavel Kraus.

Kdo si vyzkoušel slunění jak na Polance, tak venku na Laguně, pocítil rozdíl v kvalitě trávníků. Zatímco ten na Laguně je jako mech, na Polance je prorostlý rostlinami s ostny. Chystá se i s tímto něco majitel, tedy město, dělat? „Zatím ne, bylo by to drahé,“ pousmál se dotazu starosta Třebíče Pavel Janata.