„Pan Tříska začal psát až rok 2009 a pan Nováček už rok 2008 dopsat nestihl. Já kroniku vedu asi čtvrtým rokem," poznamenala Jánská, která je také zastupitelkou za ČSSD.

S její prací je vedení města spokojené, stejně tak kontrolní výbor, který se na kvalitu knihy o jemnické historii při své činnosti zaměřil. „Všichni členové jsme konstatovali, že je perfektně a precizně vedená. Jen nám tam chybí rok 2008," řekl zastupitel a předseda kontrolního výboru Jiří Kopr (SNK v Jemnici).

Výbor se podle něj usnesl, aby byla kronika dopsána. „Paní Jánská si obešla odbory na městském úřadu a ubezpečila nás, že zdrojů pro to má dostatek," podotkl Jiří Kopr.

Podle vedení města je však dopsání v dnešní době téměř zbytečné. „Řešili jsme to už v minulosti několikrát. Myslím si, že nejde o katastrofu. Paní Jánská tam totiž bude schopná doplnit z velké části jen statistické údaje, které jsou už dnes velmi snadno dohledatelné z jiných zdrojů. Nevím, zda takový zápis bude mít tu správnou vypovídací hodnotu. Určitě bude méně výstižný než jiné roky," mínil starosta Miloslav Nevěčný (ODS).

Čtyřicet stran

Rozsáhlost zápisu tak, jako je to běžné v jiných letech, zpochybnila také samotná kronikářka. „Jiné roky zaznamenávám i na čtyřicet stran, rok 2008, pokud ho budu mít doplnit, bude kratší," potvrdila Jana Jánská.

Zároveň navrhla, aby se zápis za rok 2008 do kroniky doplnil pouze formou vložených listů. „Nevypadalo by to dobře, kdybychom tam měli rok 2014, 2008 a pak 2015," vysvětlila.

Zastupitelé nakonec velkou většinou odhlasovali, že se chybějící zápis do městské kroniky doplní, a zadali to jako úkol Janě Jánské. Pro návrh hlasovalo 18 z přítomných 19 zastupitelů, pouze kronikářka se zdržela.