Do města opět velkolepě přijel královský pár, Jan Lucemburský s chotí Eliškou, aby ji v bezpečí dobře opevněného města, stejně jako před více sedmi sty lety, zanechal a vypravil se se svou družinou bojovat s loupeživými rytíři, kteří tehdy sužovali celý okolní kraj.

Z bojiště posílá královně čtyři optimistické dopisy. První z poslů dostává od Elišky jako poděkování barchetový náprsník.

Jádro slavnosti se už léta nemění. Letos došlo pouze k úpravě kostýmů běžců. Dostali zcela nové. „Jsou dobovější. Ty předchozí byly spíše pohádkové než realistické," vysvětlil místostarosta Jemnice Petr Novotný.

Zdroj: Deník/Kamil Černý

Město patřilo ve 14. století k těm velmi dobře opevněným, zažívalo jedno ze svých nejlepších období a obyvatelé jsou na to dodnes právem hrdí. Barchan je připomínkou těchto slavných časů.

Slavnost začala už v pátek vyvěšením praporu na budovu radnice, průvodem kostýmovaných postav městem a otevřením takzvaných mazhausů. Každý měšťan má právě v době Barchanu právo otevřít vrata svého domu a prodávat tam pivo či víno. Nesmí však čepovat podmíru ani ředit víno vodou. "Jinak bude ztrestán právem útrpným," upozornil dobový radní města každého měšťana, který si výčep nebo vinárnu otevřel.

Už páteční program si nenechaly ujít stovky lidí, i když hlavním dnem oslav byla jako již tradičně sobota. Měšťany i návštěvníky Jemnice probudil slavnostní budíček. Vzápětí se otevřelo historické tržiště a poté už všichni netrpělivě vyhlíželi královský pár. Odpoledne se konal tradiční běh poslů se zprávami o králově úspěšném boji s loupeživými rytíři.

Voda z Žákovy zahrady teče do centra Třebíče už téměř celé století
Voda z Žákovy zahrady teče do centra Třebíče už téměř celé století

Měšťané se v dobových kostýmech vypravili do ulic Jemnice v sobotu odpoledne a opět večer s pochodněmi. Hlavní program zakončil velký ohňostroj.

Kromě té části programu, bez které by Barchan nebyl Barchanem, se během celého víkendu uskutečnilo několik hudebních koncertů. Vystoupilo například dámské trio Inflagranti s Josefem Vojtkem, Rybičky 48 nebo dechovka Moravanka.

Po jinak opuštěné železniční trati jezdil po dva dny výletní vlak, vypravený Spolkem veřejné dopravy na jihozápadní Moravě. O přepravu mezi Jemnicí a Moravskými Budějovicemi byl podle předsedy spolku Martina Kouřila nebývalý zájem. „Převezli jsme 407 cestujících, to je o 50 lidí víc než loni," pochvaloval si. „Někteří by si přáli i spoje po půlnoci až do rána, to je ale bohužel nad naše síly," usmál se.