„Pan hejtman Běhounek u nás byl, bavili jsme se o spoustě věcí a taky o tom, že by bylo možné získat dotaci ve výši 150 tisíc korun, i když zásady kraje hovoří o maximálně třicetitisícové dotaci na zaměření nebo průzkumné práce," popsal starosta Jemnice Miloslav Nevěčný (ODS).

Svou digitální podobu už mají tři budovy v zámeckém areálu. Nyní ji má dostat i polovina hlavní budovy. „Týkalo by se to východního a severního křídla," upřesnil jemnický starosta. Podle odhadů má jít o investici převyšující 160 tisíc korun. Podstatnou část bude tvořit už zmíněná dotace od Kraje Vysočina. Zastupitele Václava Vyhnálka (KDU-ČSL) při nedávném jednání jemnických zastupitelů zajímalo, proč město nenechá zaměřit celý zámek. „Protože nyní dostaneme dotaci jen na polovinu. Druhá se udělá v budoucnu, až bude podobná příležitost," vysvětlil místostarosta města Petr Novotný (MZRJ). Podle starosty Miloslava Nevěčného jde o důležitou investici do městského majetku, která je konkrétní pomocí zchátralému zámku. „Pokud by se tam mělo něco opravovat nebo měnit, tak bez digitálního zaměření by to šlo jen těžko," poznamenal.

V zámku před rokem 1989 sídlila armáda. Před třemi lety si jej od města za symbolickou hodnotu pronajal Mezinárodní řád Křížovníků s červeným srdcem Cyriaci. Jejich plán na opravu zámku a jeho přetvoření na vojenské rehabilitační centrum se však daří naplňovat jen velmi pomalu. Prozatím se povedlo i za přispění města a nejrůznějších dotací opravit střechu a v části přízemních prostor vytvořit menší armádní muzeum. To může veřejnost navštívit každý den do konce října mezi 10. a 15. hodinou.