„S manželem bydlíme v paneláku na Hájku. Něco jsme ušetřili v rámci stavebního spoření, něco bychom si půjčili od banky. Jenže parcelu neseženeme. A když, tak je až neúměrně drahá, nejsme blázni, abychom někomu cpali 1 800 korun za metr,“ říká čtyřicetiletá Třebíčanka.

Ani možnost koupit zbor a na jeho místě postavit nový domek manželům Malým nevychází: „Je to přebrané, pěkná místa nejsou. Když se objeví, zbořenina je drahá a s cenou za demolici jsme opět na sumě za zasíťovanou parcelu. Kruh se tak uzavírá.“ Podle slov Malé má podobný problém i několikero dalších jejích známých: „Taky by chtěli do svého, ale je to teď asi bez šancí.“

Předměstí Prahy skýtá jiné možnosti

Za 1 800 korun se však kupuje metr zasíťované parcely na předměstí Prahy. V regionu, který skýtá naprosto jiné možnosti – výběrem zaměstnání počínaje, možnostmi vzdělání i vyžitím ve volném čase konče.

Na internetu visí spíše pro pobavení inzerát na zasíťovaný pozemek přímo v Třebíči. A to na 711 metrů v lokalitě u Kuchyňky. Cena? Bezmála 1700 korun za metr čtvereční, 1,2 milionu za celý s důrazným upozorněním: Sleva!!!

Spolumajitel realitní kanceláře LIMA Real, s.r.o., Ivo Běhal, vidí problém jasně. „Všechno je to o poptávce a nabídce. Parcely nejsou, majitelé těch několika, co zbyly, ceny šroubují neúměrně vysoko. Chtějí na tom logicky vydělat.“ Místostarosta Třebíče Miloš Mašek konstatoval: „Nemáme v územním plánu vhodné lokality a ani peníze na zasíťování. V tuto chvíli město nezamýšlí vytvořit stavební parcely pro rodinnou výstavbu. Myslím, že v době krize se ani moc nestaví.“

Vedoucí odboru správy majetku města Pavel Kraus nastínil optimističtější vizi. „Město letos projekčně chystá asi 15 parcel v lokalitě Na Kopcích,“ naznačil. Pokud zastupitelstvo kývne na investici do sítí a propojení s ulicí Rafaelovou, byla by to pro lidi dobrá zpráva.

S prodeji pozemků by se tam patrně mohlo začít příští rok. Cena za metr? Zřejmě okolo 1500 korun. Tedy opět nic levného.
Pak má město ještě vhodné lokality částečně na Nehradově a především několik hektarů za Lidlem směrem k poliklinice Vltavínská.

„To je ale opravdu v dlouhodobém výhledu, že by se tam nadělaly parcely pro drobné stavebníky,“ upozornil Pavel Kraus.
Deník nakonec učinil poměrně překvapivé zjištění, když kontaktoval zástupce TTS Energo Richarda Horkého. Firma totiž vlastní pozemky rovněž Na Kopcích.

Od příštího roku dá „do placu“ první várku z celkového počtu 87 stavebních parcel pro řadovky naproti tamní základní škole. „Jedná se o projekt, který je rozdělený na pět let. Letos na podzim bychom tam rádi udělali sítě, počítám, že příští rok v květnu nebo červnu bychom začali parcely rozprodávat. Cena se bude pohybovat předběžně okolo 1500 korun za metr čtvereční,“ uzavřel Horký.

Stavební parcely v Třebíči jsou podobné nedostatkové zboží jako například na Vysočině ještě v Havlíčkově Brodě či ve Žďáře nad Sázavou. I tam jsou majitelé několika posledních parcel schopni požadovat do 1800 korun za metr čtvereční.