Městu však nyní hrozí, že tehdejší šestimilionovou dotaci bude muset v plné výši vrátit. To vše kvůli údajné chybě, která vznikla při zadávání veřejného řízení na dodavatele stavby.

Nad zprávou auditorské skupiny Regionálního operačního programu Jihovýchod se v pondělí sešli jaroměřičtí zastupitelé. „Závěr auditorů je tak závažný, že jsme to museli řešit na jednání zastupitelstva. Rozpočet by ztrátou celé dotace citelně utrpěl," přiznal starosta Jaroměřic nad Rokytnou Jaroslav Soukup a osvětlil pochybení, na které auditoři poukázali.

„Podle nich bylo chybou, že se do výběrového řízení na dodavatele stavebních prací tehdy zařadilo kritérium kvality, a navíc nebylo blíže specifikováno. Kvalita ale není měřitelný parametr, je to ukazatel v rovině pouze subjektivního pocitu. Auditorská skupina našla ještě další dvě pochybení, ta ale nebyla tak závažná jako zmíněné kritérium kvality," poznamenal.

Nic se neztratilo ani neukradlo

Základní školu Otokara Březiny a pochybnosti nad výběrovým řízením pro její počítačové učebny však prý nelze spojovat. „Ne, škola s tím nemá co dělat. Jsme pouze uživatelem, veškeré podmínky stanovoval zadavatel, což je město," vysvětlil ředitel školy Michal Scigiel a zároveň neskrýval pochybnosti nad auditorskou zprávou.

„Přišlo se na jakýsi detail, v podstatě šlo o administrativní prkotinu. Nic se neztratilo, nic se neukradlo, na nic takového audit nepřišel," podotkl ředitel jaroměřické školy.

Vyjádřil se také k údajnému pochybení, na které auditoři upozornili. „Jedinou chybou radních bylo, že do výběrového řízení zařadili ke čtyřem dalším kritériím ještě kvalitu. Kvůli tomu bylo nyní napadeno celé výběrové řízení. Po pěti letech se zjistí, že tam podle dnešních podmínek nesmí toto kritérium být, tehdy to ale tak jednoznačně stanoveno nebylo," upozornil Scigiel.

Krom správnosti dotace je přesvědčen také o její účelnosti. „Vznikly dvě počítačové učebny, každá pro třicet žáků. Jsou vybaveny opravdu nadstandardně, je tam klimatizace, nábytek vyrobený na zakázku, zkrátka všechno nejlepší, co bylo před čtyřmi nebo pěti lety možné získat. Navíc vzniklo i speciální pracoviště pro děti s poruchami učení. Z dotačních peněz jsme opravili i část střechy nad učebnami. Byly to skutečně dobře využité peníze," mínil ředitel školy.

Zastupitelé přesto museli ke zjištění auditorů přijmout stanovisko. „Budeme žádat o prominutí sankce a zároveň o posečkání tohoto odvodu do doby, než padne nějaké další rozhodnutí ze strany vedení ROP Jihovýchod. Rozumím tomu, že pravidla musí být v podobných záležitostech přísná, přesto věřím, že výsledkem vzájemných jednání bude vrácení pouze dvou procent z dotace, což je asi 120 tisíc korun," líčil jaroměřický starosta Soukup.

Obavy z budoucna a vítězství rozumu

Pondělního jednání městských zastupitelů se zúčastnil i ředitel školy Scigiel. „Vzali celou záležitost na vědomí a přijali návrh rady města, jak dále postupovat. Pevně věřím, že zvítězí zdravý rozum a ta sankce bude alespoň snížena. Já osobně bych se po této zkušenosti obával do něčeho podobného v budoucnu jít. Nechápu, jak je možné, že se na podobnou pochybnost přijde až po pěti letech," zamýšlel se. Ani případné ponížení finančního trestu nebude ale pro město výhrou. „V rozpočtu máme vytvořené jisté rezervy, které bychom pro to mohli využít. I těch 120 tisíc nás ale bude hodně bolet, i když je to mnohem přijatelnější než vracet celých šest milionů," podotkl starosta Jaroměřic s ohledem na fakt, že město stále splácí úvěr, který na projekt nových počítačových učeben využilo.

„Tento i další úvěry postupně splácíme. V současné době je máme asi ve výši patnácti milionů korun, postupně je umořujeme. Na konci letošního roku bychom se měli dostat na deset až dvanáct milionů," potvrdil Soukup.

Nynější komplikace s dotací pro základní školu jsou pro město poučením. „Kdyby byla možnost získat zajímavou dotaci, mohli bychom se o tom jako zastupitelé bavit. Snažili bychom se ale jednat opravdu rozumně a obezřetně," dodal starosta.

KAMIL ČERNÝ