Pro letošní čtyřdenní akci si Lesoničtí nadělili velký dárek. Během několika týdnů vzniklo za tamním zámkem nové víceúčelové hřiště. „Byli jsme v okolí zřejmě poslední podobně velkou obcí, která něco takového neměla. Na druhou stranu teď máme povrch, který nikde jinde moc nenajdete," řekl Zbyněk Nejezchleba.

V případě speciálního povrchu hřiště jde o umělohmotný výrobek ze Švédska. Jde o speciální desky, které mají spoustu malých otvorů. „Pod tím je 70 centimetrů kamene, na tom jsou drobnější části kamene a vodopropustná fólie, aby nic neprorůstalo. Bergo, jak se povrch jmenuje, má tu výhodu, že za půl hodiny po dešti máte sucho a můžete hrát," pochvaloval si lesonický starosta.
Unikátní povrch tvoří několik dílů o rozměrech 30 krát 30 centimetrů. Při poškození jednoho z nich tak není nutné měnit celé hřiště, ale jen jeho malou část.

Hned po otevření si ho vyzkoušeli místní nohejbalisté, kteří uspořádali turnaj. „Rozhodoval jsem se mezi botaskami a sálovkami. Nakonec jsem hrál v sálovkách a udělal jsem dobře. Povrch je perfektní. První zápas jsme na něm vyhráli, tak musíme být spokojení," usmíval se Pavel Klíma z týmu Hostan cup.

Čtyřdenní oslavy v Lesonicích nebyly jen o otevření nového hřiště. Ve čtvrtek a v pátek večer se v tamní oboře promítaly české filmy S čerty nejsou žerty a Vesničko má středisková. V sobotu všem zahrála dechová hudba Horané a v neděli se v obci uskutečnila akce Kraje Vysočina Letní dovádění.