„Zákon o obcích sudý počet zastupitelů nevylučuje, jde ale o skutečně nepraktické opatření s ohledem na potenciální rovnost hlasů. Ministerstvo to nedoporučuje," řekl mluvčí vládního resortu vnitra Josef Holek.

Některé obce si však stojí za svým. Sudý počet zastupitelů prý nevadí. „Není to problém. Šest zastupitelů máme teď už třetí volební období a vždy jsme se dokázali dohodnout," mínil dlouholetý starosta Mikulovic František Palík.

Vedení obce může budoucí počet zastupitelů upravit, a to nejpozději 80 dní před konáním voleb. „My jsme to neměnili, nebylo proč," poznamenal mikulovický starosta.

Situaci v jeho obci částečně řeší fakt, že každý kandidát zastupoval při volbách sám sebe, nikoli stranický program. Každý tak bude i v nadcházejícím volebním období rozhodovat podle vlastního uvážení. Skutečně patovou situaci mohly přinést volby v Chlístově, kde proti sobě stála dvě uskupení, která si měly rozdělit osm mandátů. Hrozilo, že si je strany rozdělí přesně napůl.

Jsme rozumní

„I kdyby se to stalo, tak si myslím, že jsme všichni rozumní lidé a že bychom se dokázali dohodnout," mínila sta-rostka Zdeňka Novotná.

Její Sdružení nezávislých kandidátů získalo nakonec pět křesel v novém zastupitelstvu, konkurenční hnutí zbylé tři.

V Chlístově bude rozhodovat sudý počet zastupitelů druhé volební období po sobě. Ke snížení z devíti na osm došlo už před čtyřmi lety, kdy se jeden z devíti kandidátů do obecního zastupitelstva těsně před volbami odhlásil.

„Chtěli jsme to pak změnit, aby nás bylo po letošních volbách zase devět. Bohužel, když jsme o tom měli rozhodnout, tak jsme se nesešli, a počet tak zůstal stejný jako v minulém období," popisovala starostka Novotná.

Šest lidí povede obec Klučov. Nerozhodli o tom však dosluhující zastupitelé, ale malý zájem o kandidaturu. „Bylo nás sedm. Jeden se ale odhlásil až ve chvíli, když už nebylo možné nikoho donominovat. Proto je nás jen šest," vysvětloval starosta Jiří Chmelka.

Chvíle, kdy bude šestice zastupitelů rozhodovat o zásadní věci, se však obává jen mírně. „Polovičaté rozhodnutí by samozřejmě mohlo nastat, věřím ale, že bychom se nakonec nějak dohodli. Třeba tak, že by jeden z nás ustoupil a vzdal by se práva hlasovat," zamýšlel se Jiří Chmelka.

Za dosavadních osm let nemusela žádnou spletitou situaci řešit šestice zastupitelů v Mikulovicích. „Jsme malá obec a, ať už bylo veřejné nebo neveřejné zasedání, vždycky jsme se dohodli. Hlavní je, že nás není méně jak pět, což je zákonem dané minimum," poznamenal starosta Palík.

Kromě Mikulovic a Chlístova si sudý počet zastupitelů volili lidé také v Popůvkách. V Klučově a ve Slavíkovicích měli voliči rozhodnout o svých budoucích sedmi zastupitelích, kvůli pouhým šesti kandidátům se však počet křesel v zastupitelstvu musel zredukovat.