Z deštivého počasí, které sebou studená fronta přinesla, mají radost alespoň vodohospodáři. Ještě na přelomu minulého a současného týdne vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Moravy Marek Viskot hlásil: „Situace na Jihlavě a Balince je na řadě míst tragická. Obě řeky jsou na hranici sucha."

Nad hranicí sucha

Předchozí dešťové dny jim pomohly alespoň z nejhoršího. „Každý déšť trochu pomůže. Vzhledem k tomu, že bylo dlouhodobě sucho, tak by bylo potřeba více srážek," řekla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Pro jistotu ale dodala: „Pochopitelně ne zase tolik, aby to vytvořilo povodňové stavy."

Hladina řeky Jihlavy, která se v Bransouzích pohybovala ještě v pondělí pod dvaceti centimetry, byla včera kolem pětačtyřiceti centimetrů. Hranice sucha je na třiceti centimetrech. Počasí v následujících dnech se sice nevrátí k teplotám z počátku týdne , ale přesto půjdou nahoru. Ti, kteří vzývají déšť, se dočkají jen slabých přeháněk.

„V pátek ráno se může dočkat místy mlh. Přes den bude polojasno, přechodně i skoro jasno a teploty se budou pohybovat mezi 15 a 19 °C,"informovala Ivana Záluská z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

V sobotu přejde přes naše území k jihovýchodu slabá studená fronta. Právě ta sebou přinese slabé přeháňky a oblačno. Ta bude k večeru ubývat. Teploty budou podobné jako v pátek.

O stupínek tepleji, tedy 16 až 20 °C bude v neděli. „Dopoledne čekají Vysočinu opět místy mlhy. Přes den bude jasno až polojasno. Foukat bude slabý severní vítr 1 až 4 m/s," dodala Záluská. Podle dlouhodobé předpovědi by teploty mohly postupně růst až do úterý. Od středy budou opět klesat někam k patnácti stupňům Celsia. Od poloviny příštího týdne by měl být častější i déšť.