„V horním patře chybí dokončit vzduchotechniku a nejsou tam ani dveře. Kolaudace má proběhnout někdy mezi 7. a 15. prosincem," řekl zástupce ředitelky gymnázia Stanislav Prokop. Práce v budově pozdržela rekonstrukce střechy. První výběrové řízení vypsané Krajem Vysočina, který školu zřizuje, totiž sice dopadlo úspěšně, ovšem vítězná firma od smlouvy ještě před započetím prací odstoupila. „Další vítězná firma zase neměla dost dřeva a musela ho shánět. Všechno se tím bohužel prodloužilo," vysvětlil Stanislav Prokop.

Zatímco práce v interiérech gymnázia skončí nejpozději v polovině prosince, střecha má být hotová do konce listopadu. Studenty a pedagogy tak čeká ještě několik vyučovacích hodin v provizorních podmínkách. Z tělocvičny se díky umně postavenému nábytku staly kabinety a učebny, studuje se také v pronajatých prostorách, například v policejní budově v sousedství gymnázia. „Výuka se tím pochopitelně prodražuje, ale kraj nám na to přispívá," poznamenal zástupce ředitelky školy.

Oprav se letos v gymnáziu sešlo několik najednou a koordinace prací je prý složitá. „Modernizace a opravy Gymnázia Třebíč jsou jednou z největších investic Kraje Vysočina na Třebíčsku," podotkla mluvčí krajského úřadu v Jihlavě Jitka Svatošová.

Práce se ale zdržely rovněž jinde. S několikaměsíčním zpožděním začala například rekonstrukce domova mládeže v třebíčské části Borovina, který slouží Obchodní akademii a hotelové škole Třebíč. Také v tomto případě vítězná firma od smlouvy odstoupila. „Kraj proto musel hledat novou a než se vše administrativně vyřešilo, tak se začalo opravovat až v říjnu," připomněla ředitelka školy Libuše Kolářová s tím, že práce měly původně začít už během letních prázdnin. „Byli jsme kvůli tomu nuceni udělit studentům ředitelské volno," upozornila.

Rovněž v hlavním areálu Střední průmyslové školy v Třebíči se některé opravy zdržely. Instalace nového výtahu v tamním domově mládeže se totiž také opozdila o měsíce. V tomto případě ale byly důvodem technické obtíže. „Bohužel to nemohl nikdo předvídat," řekl ředitel školy Zdeněk Borůvka. „Sice tam je ještě druhý výtah, ale když se vám po budově pohybují řemeslníci, tak je pro studenty složité ho využívat. Takový stav prostě není ideální," dodal. Poslední zprávy, které od specializované firmy obdržel, hovoří o tom, že práce skončí do jednoho týdne.