Využití geotermální energie z hlubin země považuje podnikatel Stojánek za kvalitní zdroj, příznivý nejen k lidem, ale i k přírodě. O pozemku pro elektrárnu Zdenek Stojánek zmínil: „Sešlo se tam hodně příznivých okolností. Jednak je v místě vhodné podloží, jednak v blízkosti je možnost napojení do sítě. Navíc v této lokalitě není žádná důlní uzávěra."

Na novém projektu spolupracuje s podnikatelem Daliborem Koppem z Pavlic. Ten Deníku záměry s výstavbou elektrárny v Lažínkách potvrdil. „Už se tím zabýváme léta. Máme na to tým lidí, kteří se tomu věnují," uvedl Kopp.

Podle něj připravuje jejich tým v rámci ČR hned několik podobných projektů. „Pro nepřetržitý provoz geotermální elektrárny je potřeba obsluha dvacítky až pětadvacítky lidí," nastínil příslib pracovních míst.

Otázku financování nákladného projektu zatím jeho iniciátoři nechtěli komentovat. Jejich projekt je postaven na čerpání energie z pětikilometrových hlubinných vrtů pomocí technologie horké suché skály.

Zmíněná metoda spočívá v uzavřeném systému, který sestává z injekčního vrtu, jímž je do hloubky vháněna voda, a dvou vrtů, které vodu po ohřátí v rozpukané hornině přivádí zpět na povrch.

„Jedná se prakticky o velkou karmu s tím, že těleso, které zajišťuje ohřev vody na cca 180 stupňů, tvoří velká masa horké rozpukané horniny hluboko v zemi, kterou voda proudí a ohřívá se," vysvětlil princip metody starosta litoměřické radnice Ladislav Chlupáč.

Právě město Litoměřice uvádí, že se může chlubit ojedinělým pilotním projektem, který má k realizaci využívání zmíněné metody nakročeno v ČR nejblíže. Kvůli nákladům dvou miliard korun čekají Litoměřičtí na vhodný dotační titul pro realizaci.

V Lažínkách by tepelnou energii přeměňovali na elektrickou energii pomocí jedné turbíny a generátoru.

Vyrobenou elektřinu by dodávali do rozvodné sítě. Zbytkové teplo by podle Dalibora Koppa bylo možno využít k vytápění obytných objektů a na realizaci dalšího projektu.

Záměrem v Lažínkách je překvapena předsedkyně tamního osadního výboru Jiřina Veselá. „Nic o geotermální elektrárně u nás nevím, zdaleka jsem něco takového netušila," řekla Deníku. Mrzí ji, že se na obec nikdo s informací o chystaném záměru neobrátil. „Je zajímavé, že nám nikdo nic nedal vědět, když se nás to také týká. Očekávám, že nás město osloví," poznamenala Veselá.

Pozemek Zdenka Stojánka v Lažínkách leží v pásmu označeném podle územního plánu jako výrobní plochy, ty se ale nevztahují na výrobnu energie. Proto majitel pozemku požádal o zapracování změny v územním plánu, který by výstavbu výrobny energie umožnil.

O osudu rozhodnou zastupitelé města

Lažínky jsou integrovanou obcí Moravských Budějovic, proto povolení zapracování změny v územním plánu musí odhlasovat moravskobudějovičtí zastupitelé. „Návrh na zapracování požadavku do změny územního plánu předložíme zastupitelům na jejich nejbližším zasedání. V současnosti shromažďujeme vyjádření dotčených orgánů, hygienou počínaje," poznamenal vedoucí odboru výstavby a územního plánování moravskobudějovické radnice Vlastimil Novotný. Zda otevřou cestu výstavbě geotermální elektrárny v Lažínkách, rozhodnou zastupitelé už v pondělí 29. října.