Při střídání noční a ranní směny v si při průjezdu kolem tamní kapličky, která je u záchytné nádrže, Libor Dvořák všiml zdatného bobra okusujícího kmen stromu. „Byl jsem od něj na jeden metr. Přišlo mi, jako by mně zprvu nevnímal, pak na mě zafuněl a tím si získal respekt", řekl o setkání Dvořák. Poté bobr odkráčel. Libor Dvořák však vše zdokumentoval.

„Bobři se do zdejší lokality vrátili již před několika lety a podle stop, které po sobě zanechávají, se zdejší generaci bobrů daří velmi dobře," sdělil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Živí se kůrou a lýkem listnatých stromů a keřů, jejich větvemi a kořeny. „Důsledky jejich aktivní činnosti musí občas odstraňovat jednotka hasičů dukovanské jaderné elektrárny a odklízet padlé stromy z cest nebo poničeného oplocení," dodal Bezděk.

Voda je jednou z nejdůležitějších surovin pro provoz Jaderné elektrárny Dukovany. Z Mohelenské nádrže je prostřednictvím čerpací stanice čerpána do gravitačního vodojemu a poté samospádem vedena do areálu elektrárny k jejímu využití. Zpět se voda vrací přes čistící a měřící stanice do záchytné nádrže s přítokem skryjského potoka a odtud odtéká zpět do řeky Jihlavy. Obsluha čerpací stanice zajišťuje její provoz, provádí kontrolu zařízení i pochůzkovou činnost vnějších prostor uvnitř areálu.

Zdroj: Libor Dvořák