K nálezu na Třebíčsku poznamenala: „Kriminalisté na místě zajistili etikety dvou podezřelých značek – AB Style a Likérky DRAK, které se na jiných místech České republiky objevily na nebezpečném alkoholu. V místě provozovny bylo zajištěno také větší množství alkoholu. U tohoto alkoholu existuje důvodné podezření, že byl pořízen nelegálním způsobem."

Celou záležitost nyní prošetřují pracovníci celní správy. Ti do moravskobudějovické prodejny vyrazili na kontrolu právě na základě páteční zprávy policistů o tom, že se tam nachází velké množství lihovin označených kolky, které byly v minulosti nahlášeny jako odcizené.

Označení padělky i zcizenými kolky

Razie celníků nebyla marná. „V prodejně bylo nalezeno přes dva tisíce litrů alkoholu. Některé lahve byly označeny padělanými kolky, většina alkoholu ale byla označena zcizenými kontrolními páskami," popsala situaci mluvčí Celního ředitelství Brno Lada Temňáková. Celníci také prováděli odběr vzorků, aby zjistili, zda alkohol neobsahuje i jedovatý metanol.

Podle Temňákové šlo v případě moravskobudějovické prodejny pravděpodobně i o krácení na spotřební dani z alkoholu ve výši 205 tisíc korun. „Předpokládáme, že tam zahájíme trestní prověřování ve věci podezření ze spáchání trestného činu zkrácení daně, poplatků a jiné povinné platby," nastínila Temňáková.

Zmínila, že celní úřady na jižní Moravě a na Vysočině zkontrolovaly na 354 provozoven. „V deseti případech bylo zjištěno porušení zákona. V polovině případů majitelé lihovin nebyli schopni doložit jejich původ a prokázat řádné zdanění. Polovina zajištěných lihovin nebyla označena kontrolní páskou. Ve dvou případech byla v lihovinách zjištěna přítomnost chloridů, což zakládá podezření, že mohly být vyrobeny z denaturovaného lihu, který není určený ke konzumaci," dodala Temňáková.

Z více než 2 400 zabavených litrů podezřelých lihovin odhadují celníci únik na spotřební dani až na čtvrt milionu korun.

Jak mluvčí jihomoravských celníků uvedla, ve spolupráci s Policií ČR se jim podařilo odhalit nelegální palírnu alkoholu v Hustopečích u Brna a distribuční sklad neznačených a nezdaněných lihovin na Znojemsku.

U obou případů Celní ředitelství Brno zahájí trestní prověřování z důvodu podezření ze spáchání trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby.

Za čtyřiadvacet hodin provedli policisté v Kraji Vysočina na 592 kontrol v celkem 565 objektech, přičemž některé provozovny byly kontrolovány opakovaně.

Od uplynulého čtvrtka policisté provedli na Vysočině celkem 2276 kontrol.

Jihomoravský kraj už zřídil krizovou linku pro veřejnost pro případ podezření otravy methylalkoholem (tel. 518 601 335), informace podají i na telefonech: 224 919 293, 224 915 402.