„Splníme stoprocentně požadavek Evropské unie na čištění odpadních vod. Všechny splaškové vody půjdou nyní na čistírnu,“ pochlubil se starosta Okříšek Josef Kula. Původní kanalizace v Okříškách byla jednotná, to znamená, že splaškové i dešťové vody tekly do jedné roury. Teď se proto položí dvě potrubí. Napojí se také budovy, které na kanalizaci nebyly do současnosti napojeny vůbec. Dešťová voda, která dosud zbytečně přetěžuje čistírnu odpadních vod, půjde nyní do vodotečí.


Bakterie požadují špínu


Okříšskému potoku rekonstrukce kanalizace rozhodně prospěje. „S každou novou kanalizací, kdy je splašková oddělená od dešťové, jsou povrchové vody čistší,“ řekla Jana Kristková, vodařka z městského úřadu v Třebíči. Mechanicko-biologická čistírna prý funguje nejlépe, když je odpadní voda co nejvíce koncentrovaná.


Podobně jako každá větší stavba, ani rekonstrukce kanalizace v Okříšskách se však neobejde bez komplikací. Dosavadní potrubí, které pochází z období první republiky, se při kontaktu s technikou rozpadá. Beton je úplně strávený. „Tím, že stávající síť je už historická, tak při každém doteku se rozpadá.

Děláme novou kanalizaci, a tu která ještě bude složit, musíme zabezpečit. Původní betonové roury se rozpadají, už jen když se ně podíváte,“ popsal stav starých rour František Šmrha, který zabezpečuje technický dozor.


Rekonstrukce a rozšíření kanalizačního řadu v Okříškách bude probíhat do srpna tohoto roku.