Ta získala letos na mezinárodní kulinářské olympiádě v německém Erfurtu dvě medaile stříbrnou a bronzovou. Kromě toho je vícenásobnou mistryní ČR v carvingu, jak se odborně vyřezávání z ovoce a zeleniny nazývá. Mimo to je ve stejném oboru držitelkou zlaté medaile z Mistrovství Evropy.

Přestože třebíčská studentka již na soutěžích nasbírala četné zkušenosti, na olympiádě v Erfurtu ji čekala obrovská konkurence v podobě starších a zkušených kolegů.

„Většina účastníků na olympiádě byla středního věku, nejčastěji kolem třiceti let. Byla jsem z nich nejmladší. Kupříkladu mezi Italy byste našli spoustu padesátiletých soutěžících," nastínila složení soupeřů Eliška Vostalová.

Podle ní patří čeští soutěžící v oblasti carvingu v rámci Evropy mezi špičku, udávájí i nové trendy. Ve světě jsou pak jejich velkými soupeři účastníci z Thajska, které je takřka kolébkou tohoto oboru. „Thajci mají i spoustu kvalitních přírodních materiálů, ze kterých se jim dobře vyřezává. Nejčastěji k tomuto účelu používají kořen taro," doplnila.

Za dobu, co se Eliška Vostalová uměleckému vyřezávání věnuje, experimentovala se spoustou materiálů od ovoce, zeleniny až po mýdlo, ale také sýr.

Květ vyřezala i do kokosu

Na setkání na radnici přinesla Eliška Vostalová k překvapení přítomných vyřezaný květ z kokosu. „Tatínek mi doma seříznul cirkulárkou skořápku, pak už jsem jen vyřezávala," dodala na vysvětlenou. Fantazie a zručnost mistryni Evropy v carvingu rozhodně nechybí.

Na olympiádě v Německu vyřezala z ovoce a zeleniny expozici ptactva ve 3D provedení. Její jemná technika a precizní práce nadchla odbornou porotu i ostatní soutěžící.

Zkušenosti sbírá i na různých kurzech, účastnila se kupříkladu kurzu vyřezávání obličeje z dýně, který se konal v Rakousku.

„Nejlépe se vyřezává právě do dýně. Nejhorší je to naopak do melounu. Ostatně pan Procházka (pozn. red.: vedoucí kurzů v carvingu) nám říkává: Do melounu a do žen se nevidí," poznamenala se smíchem úspěšná studentka.

A jaké jsou její další plány? „Teď jsem dala před vyřezáváním přednost maturitě," prohlásila budoucí absolventka hotelové školy.

Podle ředitelky školy Libuše Kolářové patří Eliška Vostalová mezi ty studenty, kterým se daří zvládat úspěšně více činností.

„Je aktivní i při dalších akcích školy, soutěží i v matematice. Je všestranně nadaná. Myslím si, že v budoucnu o ní ještě uslyšíme," poznamenala Kolářová s tím, že škola je na svoji šikovnou studentku pyšná.

Třebíčská „hotelovka" byla první školou v republice, která začala před léty organizovat soutěž v dekorativním vyřezávání z ovoce a zeleniny Junior Carving Cup a v této tradici každým rokem také pokračuje.

Reprezentační tým ji vzal mezi své

Jak na sebe mladá medailistka prozradila, v budoucnu by ráda studovala vysokou školu v oboru ekonomika a management. „Ekonomika se mi určitě v budoucnu hodí. Třeba pro založení vlastní firmy," zamýšlela se.

Při předávání kytice k jejímu úspěchu místostarosta Pavel Pacal řekl: „Město je hrdo, že má dvojnásobnou olympijskou medailistku."

Eliška Vostalová studuje na škole v Třebíči, pochází z Trnavy. Doma ji v jejím koníčku všichni plně podporují, včetně jejích dvou sester. Pod vánoční stromek ale prý doma ovoce nevyřezává.

První větší medailové úspěchy začala sklízet již ve druhém ročníku školy, kde studuje. Tehdy získala na celostátním i evropském mistrovství v carvingu tři medaile a dva poháry.

V Hradci Králové se Eliška Vostalová už před dvěma roky začlenila do vytvořeného Czech Slovak Carving Teamu, který sdružuje 18 řezbářů z ČR a SR. Jeho cílem je reprezentovat obě země na vrcholných mezinárodních soutěžích.