„Mám pocit, že situace je výrazně lepší než dříve. Určitě se zlepšila pomoc od státu, o produkty je větší zájem,“ potvrdila Květuše Hejátková, majitelka malé ekofarmy a současně předsedkyně náměšťtské ekologické agentury Zera. Vzrůstající oblibu biovýrobků dokazují také statistiky Hospodářské komory, která uvádí, že za letošní půlrok přibylo skoro čtyři sta padesát nových biofarem. Celkem jich je v České republice osmnáct set.


„Změnil se systém dotací, tento rok bychom měli dostat více peněz než minule,“ vysvětluje jeden z mnoha důvodů velkého zájmu o ekozemědělství zpracovatel ekologicky nezávadného kozího mléka Pavel Dobrovolný z Ratibořic. Dodává však, že překážky v podnikání neustále jsou. „Vidím je hlavně v administrativě. Ta je opravdu velmi náročná a mnoho lidí odrazuje,“ doplňuje Dobrovolný.


Další důvod zájmu vysvětluje ekozemědělec František Vaněk z Hynkova: „Zejména v posledních dvou letech se hodně zvýšila propagace biovýrobků. Počet ekofarmářů hodně narostl.“


Přesto si zemědělci na konkurenci stěžovat nemohou. „Zájem o naše výrobky trvá už řadu let. Nejsme schopni to ani naplnit, i když postupně zvyšujeme kapacitu. Teď se nám navíc otvírá trh na Slovensku,“ popsal Pavel Dobrovolný.


Nevýhodou biopotravin ovšem zůstává vyšší cena. Mnoho zákazníků proto raději sáhne po běžném výrobku. „Biopotraviny nekupuji, protože se mi zdají drahé. Bio mám jen od babičky ze zahrádky,“ směje se čtyřiadvacetiletá Martina Prouzová. „Kdyby ale byly cenově dostupnější, tak bych si je asi koupila. Myslím si totiž, že se vyplatí investovat do kvalitních výrobků, což podle mého názoru ekopotraviny jsou,“ dodala Prouzová.


Větší ohled na cenu berou zákazníci zejména v poslední době v souvislosti se zdražováním. Že to pocítili i prodejci, popisuje Milena Fialová z obchodu se zdravou výživou Modrá vlnka: „Prodávám biopotraviny už čtvrtý rok a nemám pocit, že by šla poptávka nahoru. Zájem lidí stagnuje kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty a zdražování potravin.“


Čeho si zákazníci všímají už méně, je fakt, že kolem šedesáti procent ekovýrobků na pultech je zahraniční výroby. Narůstající počet českých ekofarmářů by měl tento stav změnit.

PETRA PISKOVÁ