Třebíčská charita chce stavět čtyřpodlažní dům za u cesty, vedoucí k zahrádkám, mezi poliklinikou a rohovým domem s pečovatelskou službou. Když loni v létě představila studii budoucímu sousedovi společnosti Lékařský dům, narazila na sprchu námitek.

„Nelíbilo se nám, že za námi přišli s hotovým projektem s tím, že se napojí na naše sítě. Nemohli jsme souhlasit. Naše kanalizace je přetížená, další zatížení by už nezvládla. Nakonec ale přece jen charita jiné řešení našla," konstatoval za společnost lékařů Boris Hronza.

Charita sítě vyřešila přes jiné pozemky. Pouze možnost napojení na teplovod se podařilo třebíčské teplárenské společnosti pro novostavbu s Lékařským domem vyjednat.

Zůstaly tu ale další námitky majitelů polikliniky. „Vadí nám, že chtějí stavět jen metr od hranice našeho pozemku. A také to, že není dořešena cesta k zamýšlené novostavbě. Především není jasno, kdo by ji udržoval. Nikdo se tím nezabývá. Máme obavy, aby nevznikly potíže, když tyto záležitosti nejsou po právní stránce dotaženy do konce. Ústní příslib nestačí, písemně nic nemáme," zdůvodnil námitky společnosti Lékařský dům manažer Luboš Partl.

Spor o údržbu cesty

Partl poznamenal, že jejich společnost pozemek, po němž zmiňovaná neudržovaná polní cesta vede, vlastní. Město sice rozhodlo, že jde o veřejnou komunikaci, protože ji léta využívají i zahrádkáři, ale stále není jasno, kdo by se měl o cestu starat.

Ředitel Oblastní charity Třebíč Petr Jašek připomínku k cestě okomentoval: „Cesta byl problém od počátku. Odbor dopravy třebíčské radnice prohlásil cestu za účelovou komunikaci, proti čemuž se Lékařský dům odvolal až ke krajskému úřadu. Ten rozhodl, že jde o účelovou komunikaci. V našem zájmu je, aby cesta byla průjezdná. Pokud bude vlastník trvat na tom, že cestu uklízet nebude, pokusíme se jednat o úklidu cesty s městským úřadem."

Mimo to uvedl, že Lékařskému domu učinili nabídku. „Jakmile budeme mít pozemek převedený od města na sebe, sepíšeme s Lékařským domem smlouvu o smlouvě budoucí, že se mohou případnou svojí novostavbou napojit těsně na náš dům. Přestože tuto myšlenku akceptovali, do námitek opět zahrnuli, že jim vadí začátek novostavby metr od plotu," dodal. Zástupcům Lékařského domu se nelíbí, že přísliby nemají na papíře.

Průtahy pokračují

Podle informací třebíčské radnice vydal stavební úřad 24. září územní rozhodnutí o umístění stavby. Proti němu se ale v zákonné lhůtě společnost Lékařský dům odvolala.

Tahanice se povleče dál. Po skončení lhůty pro odvolání bude následovat vydání uvědomění o podaném odvolání a teprve po uplynutí další zákonné lhůty bude spis postoupen nadřízenému, tedy krajskému orgánu. Ten rozhodnutí přezkoumá a ve věci rozhodne. „Už se to vleče dlouho. Začínám mít z toho pocit, že nás tam prostě nechtějí," přiznal ředitel Oblastní Charity Třebíč Petr Jašek. Narůstají u něj obavy, aby kvůli průtahům nepřišli i o možnost požádat na výstavbu domu o dotaci z Regionálního operačního programu.

Nově vystavěný charitní Dům pro matky v tísni by disponoval čtyřmi podlažími, z toho jedním v podzemí. Kromě využití čtrnácti bytů pro matky s dětmi v tísni by měl nový objekt poměrně široké uplatnění. Sloužil by i pro ženy bez domova, což je služba, která v kraji chybí. Vznikl by tam i krizový pokoj pro dítě nebo pro rodinu. Byly by tam prostory také pro Středisko rané péče, které se věnuje postiženým dětem do sedmého roku věku.