Nyní jde všechno podle plánu, který předpokládá dokončení prací na konec roku.

„Stavba probíhá podle harmonogramu. Naše firma to tak má naučené, nevzpomínám si na zakázku, která by měla skluz kvůli nám," konstatoval Milan Šťastný, jednatel firmy Kapucín, která DDM staví. Jeho nové zázemí bude rozdělené do dvou budov. V té hlavní (bývalá kotelna) s označením A najde útočiště vedení DDM a pedagogové, vznikne zde víceúčelový sál a většina učeben. Budova B (bývalá čistička odpadních vod) se změní ve sklady, vyroste tu zoo koutek a jedna klubovna.

To vše je však vzdálené ještě několik měsíců. Stavaři nyní dokončují hrubou stavbu. „U rekonstrukcí to znamená, že to, co se má vybourat, se vybourá, a to, co se má doplnit, se doplní. V budově B je tohle hotové na sto procent, v budově A na devadesát pět," řekl Šťastný. Budoucí DDM tak už má téměř vybetonované podlahy, začíná se pracovat na sádrokartonových příčkách a brzy dorazí řemeslníci. Milan Šťastný nepochybuje o tom, že se vše zvládne v termínu.

Na Hrádku prší už odevšad

V to věří i ředitelka DDM Jarmila Pavlíčková, která se už stěhování nemůže dočkat. „Do budovy na Hrádku nám prší snad už odevšad. Zrovna teď řeším, že někudy nateklo do elektřiny, a ta v části budovy vůbec nejde. Do nového se tedy těšíme opravdu dost, už téměř děláme čárky, kolik chybí dnů," usmívá se ředitelka. Postup stavby chodí kontrolovat sama a spolupráci se stavaři si chválí. „Teď jsem v Borovině už dva týdny nebyla, ale na to, co se změnilo, se chystám jít podívat zrovna zítra," řekla.

Domu dětí a mládeže však nebude patřit celá budova A. Děti obsadí pouze její menší část, v té větší vznikne ekotechnické centrum Alternátor. Za projektem stojí firma TTS a provozovatelem bude dceřiné občanské sdružení Ekobioenrgo. Zatímco na části budovy určené DDM se pilně pracuje, část Alternátoru zeje prázdnotou. Podle Martina Janíka z Ekobioenrgo se čekalo na schválení dotace z Regionálního operačního programu Jihovýchod a brzy se již začne stavět. „Máme za sebou výběrové řízení, hotovou soutěž a vybraného dodavatele. Nyní jsme ve fázi, kdy ROP schvaluje výsledek výběrového řízení," uvedl.

Vše je prý otázka zhruba měsíce. „Smlouva s dodavatelem by se měla podepsat v září, vzápětí poté může stavba začít. Hotovo by mělo být v únoru nebo březnu," podotkl. Zázemí pro Alternátor se opraví za 30 milionů, 85 procent přitom pokryje dotace z ROP. Vybavení ekotechnického centra vyjde na dalších 15 milionů z kapsy majitele.