Odpoledního slavnostního otevření se kromě mnoha občanů zúčastnili i představitelé města. „V posledních době se stává, že jsem u otevření něčeho, na čem nemám vůbec žádnou zásluhu. Starostou jsem několik týdnů a všechna ta díla se připravovala v uplynulém volebním období, stejně tak Dům dětí a mládeže. Nicméně v tuto chvíli můžu udělat alespoň jedno, a to vyjádřit uspokojení a radost. Jsem skutečně rád, že k tomuto počinu došlo a že DDM má konečně po letech důstojné sídlo a pořádné prostory, do kterých na rozdíl od starých budov neprší," řekl třebíčský starosta Pavel Janata.

Nadšení z nové budovy neskrývala ředitelka Domu dětí a mládeže Jarmila Pavlíčková. „Pro nás je to splněný sen, na který jsme čekali několik let," podotkla. Mezi kritiky stěhování DDM do Boroviny panovaly obavy, zda se nové místo negativně neodrazí na počtu dětí v kroužcích. Podle Pavlíčkové se tak neděje. „Žádný úbytek nemáme, sice se nám odhlásilo asi pět dětí, ale už se zase přihlašují nové. Třeba pro ty z Boroviny je to tu mnohem lepší," podotkla.

Nový dům dětí v Borovině.
Za pravdu ji dává Zdeňka Kochová, jenž žije právě ve zmiňované čtvrti. „Já jsem z Boroviny, takže jsem ráda, že se to sem přestěhovalo. Myslím, že to tu bude pro děti hezké," řekla. Nové DDM je přístupnější i pro Naďu Malou ze Starče: „Na dostupnost je to tu pro nás daleko lepší. Pro dceru zrovna nějaký kroužek vybíráme a náš první dojem z nové budovy je moc pěkný."
Nové zázemí pro volnočasové aktivity dětí se líbí také třebíčské opoziční zastupitelce Julii Dolejší. „Co se týkalo umístění budovy, bylo kolem toho řečí sto a jedna. Co se ale té vnitřní úpravy týče, myslím, že to tu bude svému účelu sloužit dobře," mínila zastupitelka, která na slavnostní otevření dorazila se svými dvěma vnučkami.

Na okolí se pracuje

Zatímco Dům dětí a mládeže září novotou, jeho okolí je jedno velké staveniště. DDM zabírá pouze asi třetinu budovy bývalé mazutové kotelny, ve zbytku vyrůstá ekotechnické centrum Alternátor. Práce na něm i na veřejných prostranstvích v okolí DDM budou ještě několik měsíců trvat. „Podle předpokladů by obě stavby měly být hotové do konce května. Nicméně i teď, než bude zprůjezdněný celý areál, se k DDM sjezdem z Koželužské ulice dostanou auta, zajíždět sem budou i autobusy," podotkl radní Pavel Heřman s tím, že postupného vylepšení by se měly dočkat 
i další budovy v areálu bývalé borovinské fabriky, které jsou v soukromých rukou.

Dům dětí a mládeže se do Boroviny přestěhoval z Hrádku a Domku. Obě budovy nyní čeká demolice, na Hrádku se tak rozšíří park a na Domku vzniknou nové parcely pro rodinné domy. Odloučeným pracovištěm DDM nadále zůstává hvězdárna.
Rekonstrukce DDM si z městského rozpočtu vyžádala částku okolo 25 milionů korun bez daně.