Na Cenu Charity ČR za rozvoj charitního díla nominovalo po jednom kandidátovi všech osm diecézí a také Řeckokatolická charita. Janu Štefánkovou nominovala diecéze Brno a ocenění převzala mimo jiné z rukou biskupa Pavla Posáda nebo ředitele české charity Lukáše Curyla. „Ocenění přebírám jako prostředník zástupů lidí s dobrým srdcem, konkrétně v mém okolí jsou to mí kolegové z JE Dukovany, se kterými každý měsíc navštěvuji Domov pro seniory na Koutkově ulici v Třebíči. Naše setkávání jsou oboustranně obohacující. Připojují se další lidé, kteří chtějí věnovat to nejcennější, svůj čas. Jsem za to moc ráda, je to důkaz toho, že to s naší společností ještě není tak zlé," řekla při slavnostní ceremonii Jana Štefánková.

Dukovanští dobrovolníci navštěvují Domov pro seniory od loňského května. Se seniory, z nichž se velká většina pohybuje pomocí invalidních vozíků, tráví společné odpoledne. „Naši senioři si opravdu cení i toho, že s nimi třeba někdo zajde na pivo a nebo jen tak prostě pokecá. Kontakty zvenčí jsou pro ně velkým obohacením. Když se někdy setkají s někým jiným, než s personálem Domova, je to skvělé," podotkla Martina Svobodová, vedoucí sociálního úseku Domova.

Janu Štefánkovou na Cenu Charity nominovala Oblastní charita Třebíč. „Z nominací deseti oblastních charit vybrala brněnská diecéze právě tu naši. Je to ocenění práce především paní Štefánkové, ale samozřejmě z toho máme radost i my," řekl Petr Jašek, ředitel třebíčské charity.

Slavnostní předávání cen je součástí každoroční celostátní kampaně Den Charity. Ta se koná vždy v období svátku sv. Vincence z Pauly. Jmeniny patrona charitních zařízení, který zasvětil svůj život prací pro chudé, připadají na 27. září. Kolem tohoto data pořádají všechny oblastní charity dny otevřených dveří, prezentace nebo kulturní a společenské akce.

V Třebíči se Den charity připomínal v průběhu minulého týdne a vyvrcholil pátečním programem před sídlem charity v Židovské čtvrti. Na doprovodných koncertech zde vystoupili Mannequins, Medicimbal a Jindra Holubec Y Amigos.