„Pro nás to znamená, že pojišťovna bude dál podporovat svoje pojištěnce. Bude nám přispívat pro lidi, které zařadíme do pilotního projektu. V případě Hospice svaté Zdislavy půjde o čtyřicet pacientů," řekla vedoucí střediska svaté Zdislavy Eva Vráblová. Podle původních předpokladů měla VZP vložit do projektu patnáct milionů korun a po konci loňského roku celý projekt vyhodnotit. „Rozhodli jsme se ale vyjít vstříc potřebám klientů a dohodnuté úhrady pro mobilní hospice zachovat i pro celý letošní rok v takové míře, aby vše mohlo fungovat ve stejném rozsahu jako doposud," vysvětlil mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.

Pokud dojde k překročení původně plánované částky, VZP bude vstřícná a navýší ji. „Pojišťovna je připravena navýšit i původně stanovený limit klientů, kteří mohou být do projektu zařazeni. O 350 až 400," sdělil Tichý. Do poloviny roku pojišťovna vypracuje analýzu, jak se vše osvědčilo. „Na jejím základě pak bude čas rozhodnout, zda a jak bude vše probíhat v roce 2017," doplnil mluvčí pojišťovny.

Do pilotního projektu je vedle třebíčského hospice zapojeno pouze osm dalších zařízení po celé zemi. „Každý pilotní program je náročný na výkaznictví a statistiky. Je s tím práce. My jsme rádi, že pomáháme prošlapávat cestu, aby v budoucnu mohlo být umírání doma hrazeno pojišťovnou. Ale kromě radosti je to i starost," uvedla Vráblová.

Zdravotníci nyní docházejí za nemocnými domů a v jejich vlastním prostředí jim poskytují péči srovnatelnou s péčí v ústavech. Na jednoho pacienta a jeden den dostávají částku srovnatelnou s tím, kolik pojišťovny platí za totéž kamenným hospicům. Přibližně je to 1 300 korun. Podle průzkumů by více než 80 procent obyvatel ČR zemřelo raději doma než v nemocnici či podobném zařízení. Jen dvaceti procentům se to podaří.