Poté, co představitelé Jihomoravského kraje upustili od záměru vybudovat stanici záchranky z bývalého hraničního přechodu ve Vratěníně, by k lidem měli zdravotníci vyjíždět ze šestnáct kilometrů vzdálené Jemnice.


Vyřešení svízelné situace s rychlostí dojezdu sanitky do oblasti vítá starosta Vratěnína. „Jsem samozřejmě rád. Jemnice je o polovinu blíže, než místa, odkud dosud sanitky jezdily. Lidé se tedy u nás dočkají pomoci podstatně rychleji, než když záchranka jezdila ze Znojma,“ uvedl starosta Martin Kincl.
Představitelé obou krajů nyní pracují na společném řešení problému.


„Máme s krajem Vysočina předběžnou dohodu o pokrytí západní části Znojemska jejich záchrannou službou. Jde o jednu z několika oblastí v rámci kraje, která má s rychlostí dojezdu dlouhodobě problémy,“ řekl krajský radní Oldřich Ryšavý.


Pokud jemnická stanice začne fungovat již v květnu, je velká šance, že by na Vratěnínsko sanitky jezdily právě odsud.
„Budeme vést jednání tak, aby záchranka do této lokality zajížděla od okamžiku fungování záchranky v Jemnici,“ dodal Ryšavý.


Oba kraje však ještě předtím musí vyřešit problém s úhradou výjezdů do sousedního kraje.


„Potíž je v tom, že pojišťovna se brání platit přeshraniční zákroky. Pokud bychom například vezli pacienta do Znojma, nevíme, jak by se následně provedla platba za tuto cestu. To ještě chceme dořešit,“ přiblížil hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek.


Sedm a půl milionu


Dodal, že vedení krajů si je vědomo skutečnosti, že pacienta nezajímá překračování hranic krajů, ale že chtějí být především ošetřeni.


„Projektu zásahů na Vratěnínsku sanitkami z Jemnice tedy nic nebrání, jde jen o dohodu spolupracujících subjektů a pojišťoven. Uložili jsme představitelům záchranných služeb obou krajů, aby dohodli, jakým způsobem budou úhrady těchto výjezdů řešit,“ dodal Běhounek.


Nová budova záchranky v Jemnici vzniká na místě, kde kdysi sídlili příslušníci pohraniční stráže. Má stát sedm a půl milionu korun, samotné město Jemnice pak dalo půl milionu korun na pozemek pro objekt a projektovou dokumentaci. „Dokončení stavby předpokládáme letos v květnu,“ informoval vedoucí oddělení správy realit krajského úřadu Eduard Jozífek.