Jemnická radnice se myšlenky na návrat osobních vlaků nevzdává. O tom, zda se pokusí převzít železnici do svého majetku, rozhodnou zastupitelé zřejmě v září.

„Během tohoto měsíce budu mít k dispozici ekonomickou rozvahu, abych mohl předstoupit před zastupitele a chtít po nich rozhodnutí jak dál s tratí," uvedl jemnický starosta Miloslav Nevěčný.

Po jednokolejce mezi Moravskými Budějovicemi a Jemnicí, která patří mezi technické památky, lidé cestovali od roku 1896. Pravidelné osobní vlaky tam přestaly jezdit na konci roku 2010, podle tehdejších údajů kraje kvůli ztrátovosti. Pořád tam jezdí nákladní vlaky, jeden dva páry týdně.

Nejdříve v průběhu příštího roku

Podle starosty dlouho nebylo jasné, jestli vůbec bude možné předat tratě, o které už nestojí stát a nepodaří se je prodat, do majetku obcí. Teď taková šance je. „Tam je ovšem podmínka, že ten, kdo trať dostane, musí zabezpečit pravidelný provoz alespoň dvou párů osobních vlaků denně," podotkl Nevěčný. Město si teď musí spočítat, kolik by ho provoz vlaků a údržba trati stály.

Od Nového roku ale osobní vlaky do Jemnice jezdit nebudou, ani když se město rozhodne trať převzít. „Odhaduji, že pokud by se to podařilo úspěšně všechno řešit, tak to bude v průběhu příštího roku," řekl starosta.

Historická souprava tažená parní lokomotivou řady 433 pojede v sobotu 18. srpna ze Znojma (odjezd 09.20) přes Moravské Budějovice. Do Jemnice přijede kolem 13.00. Cestující ve městě stráví dvě hodiny. Podívat se mohou i do jinak uzavřené hrobky, která patřila hraběcímu rodu Pallavicini. Z nádraží k ní pojede autobus. Místní se zatím mohou vlakem vydat na krátký výlet do Třebelovic.