„Jednáme s městem Jemnice o tom, že by o prázdninových víkendech jezdily do Jemnice tři páry vlaků," řekl Martin Kouřil ze Spolku pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě (SVD-JZM). Vlak takto po jemnické železniční trati jezdil naposled o prázdninách v roce 2011. Tedy asi půl roku poté, co kraj přestal objednávat osobní dopravu na trati. Jezdit by znovu po Jemničce, jak je trať nazývána, měl motoráček třídy 810, který v minulosti do Jemnice vozil cestující.

„Záleží na tom, jak se k tomu postaví zastupitelé. Protože to samozřejmě stojí určitou částku. Pokud pojede osm set desítka, což je úspornější vlak, tak by to měla být částka sto padesát tisíc," informoval místostarosta Jemnice Petr Novotný. Zastupitelstvo by o návrhu mělo hlasovat na svém zasedání 12. června. „Uvidíme, jak se k tomu zastupitelé postaví. Já, pokud mohu předjímat, jsem přesvědčený o tom, že to projde. V rámci udržení kolejí ve sjízdném stavu je potřeba tady občas nějaký vlak prohnat. Zároveň chceme ukázat i snahu v návaznosti na petici, která obchází Jemnicí, že i my máme zájem na tom, aby tam něco jezdilo. V neposlední řadě jde o turistický doplněk." shrnul Novotný.

Petice za obnovení osobní dopravy má již podle místostarosty tisíc podpisů. „Občané to vnímají a ani za čtyři roky nevychladli. Budeme bojovat dál," dodal Novotný. Příspěvek na prázdninový provoz se pokusí získat i na kraji. „Mám v plánu navštívit náměstka Libora Joukla a požádat ho o příspěvek. Na jiných místech v republice, kde kraj zrušil, na podobné výletní vlaky přispívá," sdělil místostarosta. Jisté je již to, že motoráčkem 810 se budou po jemnické trati moci svézt lidé čtrnáctého června na historickou slavnost Barchan.

Vlak na Barchan pojede z Třebíče

Mezi Moravskými Budějovicemi a Jemnicí pojedou v sobotu tři páry vlaků. První navíc bude vyjíždět již z Třebíče a poslední tam bude končit. „Protože závoz pojede již z Brna, tak chceme nabídnout i Třebíčským, že by se prvním spojem, mohli svézt. Půjde o rychlíkový spoje Třebíč Okříšky Moravské Budějovice. Počítáme, že krátce před osmou bude spoj vyjíždět z Třebíče. Zpátky z Jemnice pojede ve 23.30. Kolem jedné hodiny v noci by se vrátil do Třebíče," informoval Kouřil.

O prázdninách by navíc na trať měla poprvé vyrazit i výletní souprava, kterou staví SVD-JZM. „Chceme se v průběhu prázdnin přidat, abychom si to vyzkoušeli a příští rok již o prázdninách trať plně obsloužili výletní soupravou," sdělil Kouřil. Spolek již má téměř hotový bufetový vůz, kde chybí pouze domontovat sedačky a stolky. Nyní se pracuje na druhém voze, který by měl být více otevřený. Ten je hotový zhruba z půlky. Původně dokonce uvažovali, že by jejich souprava zvládla odjezdit již letošní prázdniny, ale druhý vůz by se nestihl připravit. „Chceme se soupravou vyjet dohromady. Celková kapacita je tak akorát, aby to vyšlo ekonomicky. Kdybychom zařadili pouze jeden vagón, tak bychom museli mít dvojnásobné jízdné, což nechceme," vysvětlil Kouřil. Lokomotiva by měla tento týden získat technický průkaz a poté i finální nátěr. Zkušební jízda by se měla, zatím bez veřejnosti, uskutečnit někdy v červenci. Cestující by se výletní soupravou mohli poprvé svézt prvního července na Jemnickou bitvu.