Zastupitelé museli na čtvrteční schůzi na víkendový provoz vyčlenit nemalou částku sto padesát tisíc korun. „Byl jsem velmi mile překvapen, že na zastupitelstvu nevystoupil nikdo proti. Schválili jsme to jako jeden muž, bez problému," popsal místostarosta Jemnice Petr Novotný.

Vždy v sobotu a v neděli pojedou na trati mezi Moravskými Budějovicemi a Jemnicí tři páry vlaků.

„První vlak by měl vyjet v sobotu 5. července. Budou jezdit tři páry v 10, ve 14 a v 18 hodin, aby vždy navazovaly na přestupní uzly v Moravských Budějovicích," informoval Martin Kouřil ze Spolku pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě.

Peníze na provoz výletních prázdninových vlaků by v Jemnici rádi získali i z kraje. „Byl jsem za panem náměstkem Jouklem a musím říct, že mě jeho reakce velmi mile překvapila. Jsem optimista a věřím, že nám i kraj přispěje," sdělil Novotný.

Vlak takto po jemnické železniční trati jezdil naposled o prázdninách v roce 2011. Tedy asi půl roku poté, co kraj přestal objednávat osobní dopravu na trati. Jezdit by znovu po Jemničce, jak je trať nazývána, měl motoráček třídy 810, který v minulosti do Jemnice vozil cestující. Mezitím po této trati jezdily pouze jednorázové vlaky na Mikuláše či na Barchan.

Právě barchanický vlak byl o uplynulém víkendu generálkou na letní provoz.

„Svezlo se s námi asi tři sta cestujících. Poprvé jsme vezli lidi až z Třebíče. Tuto možnost využilo 12 cestujících. Ale pro nás to žádné náklady navíc nepředstavovalo, protože vlak jsme sem museli dostat z Brna. Trochu to bylo komplikované pro Správu železniční dopravní cesty, která musela přeorganizovat dopravu na trati. Rád bych jim poděkoval za vstřícnost," dodal Kouřil.

Vlak z Jemnice nemusí přivábit nové cestující pouze na tuto trať. „V sobotu jsme o tom hovořili s kolegy z Českých drah a ti si pochvalovali, že jim přivezeme cestující. I u vlaku na Barchan se projevil nárůst cestujících o sto procent u běžných vlaků mezi Moravskými Budějovicemi a Okříškami," řekl Kouřil.