Výsledky z voleb do EP najdete v noci na pondělí na www.denik.cz/eurovolby

-------------

Aktuálně, sobota 14:00 Skončily volby, o které podle předběžných odhadů nebyl zájem. K urnám přišla přibližně čtvrtina českých voličů.

Aktuálně, sobota 12:00 Vysočinský hejtman má odvoleno. Jak uvedla mluvčí krajského úřadu Jitka Svatošová, členové volební komise přivítali Jiřího Běhounka v sídlištní základní škole Osvobození již v pátek úderem osmé hodiny večerní.

Aktuálně, sobota 9:00 Do europarlamentu po pátku zatím nevolila ani pětina z více než osmi miliónů voličů. Lidé mohou volební místnosti navštívit v sobotu do dvou hodin odpoledne. Na Vysočině byla v pátek volební účast mezi pěti až deseti procenty.

Pouze v jednom žďárském okrsku již přišlo k urně přes dvacet procent voličů.

------------

„Ze strany obyvatel je celkem zájem, lidi chodí průběžně. Bude to asi tak průměr,“ pokusil se odhadnout v sobotu ráno volební účast Karel Keller, předseda komise ve Slavicích. Podle některých členů slavické volební komise chodí k volbám lidé na venkově asi poctivěji než ve velkých městech.

„Účast voličů v Třebíči odhaduji do 40 procent,“ řekla po uzavření hlasovacích místností volební manažerka městského úřadu Věra Brabencová. Usuzuje tak podle množství vydaných úředních obálek. Ve dvou okrscích by se tak dala účast odhadnout na více než 40 procent, což bude maximum.

Občané, kteří hlasovat nešli, k tomu měli většinou podobné důvody. Mezi nejčastější argumenty patří například, že Evropský parlament je prý daleko a nemá přímou vazbu na jejich život a problémy, že republika tam má slabý vliv nebo že čeští poslanci se starají více o svůj osobní profit než zájmy veřejnosti.

„Nešla jsem k volbám, protože si myslím, že v Evropském parlamentu stejně Česká republika nemá takové slovo. Myslím si, že je úplně jedno, kdo tam bude sedět,“ sdělila svůj názor sedmadvacetiletá Denisa. Volit prý chodit jen do komunálu, do jiných voleb ne.

------------

Více v sekci Související články