Jedním z postižených zemědělských družstev je ZD Kožichovice. Tam už myslivci ulovili patnáct divočáků minulý týden.

„Máme zase v polích divočáky, je to pořád dokola. Pasou se buď na zasetých polích, nebo ve vzrostlé kukuřici i řepce. Těžko s tím bojovat. Myslivci nám alespoň chodí v rámci kompenzace škod pomáhat sbírat slámu nebo kámen z polí. Na dožínky věnují maso z divočáka, v průběhu roku ještě srnce. Je to celé o domluvě,“ říká předseda kožichovického družstva Jaromír Krátký.

Nimrodi ulovili minulý týden jedenáct divočáků v Klučově, další kusy padly v Číměři.

Podobné problémy mají také na Koutecku, které je oseto rozsáhlými lány kukuřice.

„Škody jdou u nás do statisíců korun, rozhodně tedy nejsou nějak zanedbatelné. Ale dělat s tím mnoho nemůžeme,“ podotýká předseda ZD Kouty Lubomír Pisk s tím, že definitivní škody sečtou do tří týdnů.

Divočáci u Koutů stejně jako jinde úřadují už na jaře. „Když zasejeme pole s kukuřicí, jdou po řádku a semeno vybírají. Rozrývají taky louky,“ dodává Pisk.

Na Koutecku každý rok uloví okolo dvacítky divočáků. Myslivci tu stejně jako jinde v okrese vynahrazují ztráty brigádami na polích.

Podle jednatele Okresní myslivecké jednoty v Třebíči Josefa Venhody je obtížné při sčítání zvěře určit bližší počty divočáků. Zda jsou přemnožení, či ne, je proto obtížné komentovat.