Jedna z nich, Veronika Pospíšilová, dostala nápad: oslovíme rapotickou věznici, stále přece přicházejí zprávy, že tam vězni za mřížemi pracují.

Jak si usmyslela, tak udělala. A vedení věznice zareagovalo okamžitě. „Řekli jsme no jasně, to je výborná myšlenka, jdeme do toho,“ vzpomíná s odstupem času ředitel věznice Pavel Ondrášek.

Výsledkem výborné spolupráce jsou rozzářené oči dětí lipnické školky. Ve čtvrtek jim Ondrášek předal dvě chaloupky, které vytvořili rapotičtí vězni a reakce byla bouřlivá. Děti se na dřevěné hračky se doslova vrhly, jakmile se osmělily před uniformami pánů z věznice. Jednu okamžitě okupovaly holčičky, během chvíle v ní vytvořily útulné pokojíky. Do druhé si kluci nastěhovali auta. „Chaloupky sou moc krásný, strašně se těším, jak si s nima budu hrát,“ utrousila pětiletá Verunka Hochová, která do lipnické mateřinky dojíždí z Klučova. Další z holčiček Karolínka Nedvědická taky jen zářila. Dotaz, zda ví, kdo domečky vyrobil, ji nevyvedl z rovnováhy: „Jo, vím. A je mi to jedno.“

40 pracovních míst

Metr vysoké hračky vyrobil především třicetiletý Jakub, který si v Rapoticích odpykává tříletý trest za krádeže. K ruce měl dalšího vězně jako pomocníka. Jakub denně pracuje osm hodin uvnitř věznice, na domcích strávil po večerech v rámci svého osobního volna padesát hodin. A povedly se mu. „Určitě bychom rádi v budoucnu v něčem podobném pokračovali,“ zmínil ředitel vězení Ondrášek.

V současnosti je rapotický kriminál přeplněný, je tu 520 vězňů, což je 112 procent kapacity. Letos vyroste uvnitř areálu na zelené louce zcela nový objekt věznice za 48 milionů korun pro dalších 308 odsouzených.

Dá se očekávat, že i ten bude časem přeplněný. Ve Věznici Rapotice tak bude pykat skoro tisícovka vězňů, stane se z ní patrně největší kriminál na Moravě. Nová část věznice poskytne pracovní příležitost čtyřiceti lidem.