Plošné mapování moru u včel na území kraje umožnil projekt dotovaný Unií a Ministerstvem zemědělství. Jeho výsledky včera projednala rada kraje. Zájem o testování neprojevili jen včelaři na Pelhřimovsku, řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD). Projektu se zúčastnilo 58 procent základních organizací včelařů v kraji. Z 3 147 shromážděných vzorků bylo pozitivních na přítomnost spor moru včelího plodu 23.

Podle statistik Českého svazu včelařů bylo před rokem na Vysočině asi 49 800 včelstev. Dle Jiřího Šulce z krajské veterinární správy není počet zničených včelstev vzhledem k jejich celkovému počtu na území kraje nijak vysoký.

Monitoring je podle Šulce užitečný. „Na ohniska se přijde dřív, než by se ta choroba rozvlekla po dalších chovatelích,” vysvětlil. Nejvíc letos utrpěli chovatelé kolem Velkého Meziříčí a na Havlíčkobrodsku. Poslední mimořádné opatření kvůli moru včelího plodu zatím vydali veterináři koncem listopadu v regionu Velkého Meziříčí.

Podle předsedy organizace včelařů ve Velkém Meziříčí Aloise Hájka muselo být letos v tomto regionu zničeno 68 včelstev u 12 včelařů. U dalších sedmi ohnisek ještě probíhají testy a čeká se na verdikt. Čtyři pětiny postižených se dle Hájka chtějí ke včelaření vrátit. Pro včelín si ale musí najít jiné místo.

Vyšší počet nálezů v okolí Velkého Meziříčí Hájek přičítá i tomu, že se tamní včelaři, na rozdíl od některých jiných míst, rozhodli pro důslednou prověrku.

Cena jednoho včelstva se pohybuje v řádu několika tisíc korun. Náhradu škody způsobené spálením úlů a nářadí dává Ministerstvo zemědělství. Mor včelího plodu není přenosný na člověka.