„Snažíme se už dlouhá léta vést děti k ekologii a péči o životní prostředí, a to i v mimoškolní činnosti. Letošní Den Země jsme pojali poněkud šířeji, než je běžné. Naplánovali jsme hned několik akcí. Také jsme se zapojili do programu Čistá Vysočina,“ vysvětlila jedna z učitelek Ludmila Leitnerová.

Děti se opravdu nenudily a ekologické aktivity pojaly i jako hru, která jim pomůže ve vyučovacích hodinách. Jednou z nich byla i účast ve výtvarné soutěži s názvem Botanická zahrada. Do soutěže bylo přihlášeno 80 modelů, většinou kolektivních děl. Na jejich tvorbě se podílelo přibližně 450 dětí z různých míst kraje Vysočina. Děti ze ZŠ Mohelno v této krajské soutěži vyhrály a vavříny si odvážely oprávněně.

„V rámci aktivity Čistá Vysočina jsme uklízeli odpadky podél silnic směrem na Dukovany, Kramolín, a Březník. Pustili jsme se do úklidu naší přírodní rezervace – Hadcové stepi, nezapomněli jsme ani na přehradu. Poučili jsme děti, jak se mají zachovat a jak roztřídit nalezený komunální odpad. Přijeli k nám až z krajského úřadu, aby předem poskytli žluté a modré pytle i reflexní vestu. Akce se určitě zdařila a byla úspěšná,“ dodala Ludmila Leitnerová.

Děti z „národní“ školy, jak se zde říká prvnímu stupni ZŠ, se naopak pustily do úklidu samotného městyse, a práce jim šla opravdu od ruky.

Den Země, který se každoročně koná 22. dubna je v dnešním pojetí jakýsi ekologicky motivovaný svátek. Jeho historie sahá do roku 1969. První Den Země byl slaven v San Francisku a kladl si za cíl přenést otázku ekologie do politických kruhů. Dodnes je jeho cílem především zvýšit energetickou účinnost, recyklovat odpady, a hledat obnovitelné zdroje energie. OSN začalo tento svátek slavit v roce 1971. V roce 1990 se k Americe připojil i zbytek světa a 22. duben se stal Mezinárodním dnem Země.

MARTIN SKLENÁŘ